Svart er en fargefornemmelse som er knyttet til lokale, ikke-lysende synsobjekter som absorberer alt innfallende lys, eller som reflekterer innfallende lys vesentlig svakere enn omgivelsene. Fullstendig lysabsorberende synsobjekter er for eksempel de svarte vindusåpningene i en belyst husfasade. Et svakt reflekterende synsobjekt kan være svart fotokartong: Den viser seg svart i en normal belysningssituasjon, men om den belyses separat i et ellers fullstendig mørkt rom, fremtrer den hvit eller hvitgrå.

Til tross for at fornemmelsen av rent svart representerer fravær eller sterk reduksjon av fysisk lys, oppleves svart som en sterk farge og kan med en viss rett karakteriseres som den mest mettede av alle farger. Svart danner den ene polen i gråtonerekken som omfatter de akromatiske fargene fra hvitt til svart. Grensen mellom svart og mørkegrått er flytende.

Fornemmelsen av svart er karakteristisk forskjellig fra den mer ubestemte fornemmelsen av fullstendig, ubegrenset mørke. At dagligspråket ikke alltid tar hensyn til denne karakterforskjellen viser seg i uttrykk som «svarte natten».

Symboler, assosiasjoner

Som psykologisk kvalitet blir svart knyttet til livets grensesituasjoner. Svart er et utbredt symbol for død og sorg. Uttrykk som «svart humør», «det ser svart ut» og «en helsvart dag» gir også uttrykk for menneskelige grensesituasjoner. På det politiske plan har anarkistene fylket seg under den svarte fane. Svart arbeid står for skjult og illegalt arbeid, svart magi for besvergelse av amoralske krefter. Maleren Vasilij Kandinskij tolker svart som noe utsloknet, ubevegelig, klangløst, å ligne med et utbrent kjetterbål.

Svart hører også hjemme ved høytidelige anledninger, men da som uttrykk for korrekt, nøytral stil som ikke avleder oppmerksomheten fra hovedsaken. Prestens svarte samarie, og dommerens svarte kappe, stammer fra borgerstandens fremvekst på 1400-tallet, hvor den svarte borgerdrakten var tegn på at alle var like for loven.

Svarte fargestoffer

Svarte fargestoffer for anvendelse i kunst og håndverk, som trykkfarge og farge for innfarging av forskjellige materialer, fremstilles for størstedelen gjennom ufullstendig forbrenning (forkulling) av egnede vegetabilske og animalske organiske stoffer. Elfenbensvart fremstilles av ben, horn og så videre. Frankfurtersvart fremstilles av blant annet drueavfall fra vinproduksjonen. Lampesvart, som er avfettet sot fra ufullstendig forbrenning av mineralolje, anvendes i tusj (se også sot).

Av mineralske svarte fargestoffer kan nevnes grafitt, som er krystallinsk karbon og anvendes i blyanter. For gråtoning av glass anvendes blant annet nikkeloksid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg