Artikkelstart
Oljeplanter er planter med frukter eller frø som gir olje ved pressing. Til disse hører blant annet hamp, lin, raps, hvit sennep, oliven, jordnøtt, solsikke og soya.
Faktaboks
- Også kjent som
-
oljevekster
Vårformer av hamp og lin spiller en viss rolle som oljeplanter i norsk jordbruk. Raps har lang veksttid og dyrkes mest rundt Oslofjorden, rybs helt til Nordland. Raps og rybs dyrkes i Norge ikke så mye for oljeproduksjonens skyld som for å unngå ensidig korndyrking. Oljefrø («rapsfrø») brukes i kraftfôrblandinger, der det er ønskelig med økt fettinnhold.
Siden 1960-årene har det foregått et intenst foredlingsarbeid for å forbedre den kjemiske sammensetningen av de nevnte oljeplantene. I sorter som har vært brukt hittil, har det i fettet vært opp til 50 prosent erukasyre, som både teknologisk for margarinproduksjonen og ernæringsmessig er uheldig. I nye sorter er det under 2 prosent erukasyre, mens innholdet av oljesyre og linolsyre er økt tilsvarende.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.