Tømmer fra skogen til brensel og hysbygging er en velkjent økosystemtjeneste. Skogens tjenester som vann- og luftrenser, turterreng og hjemsted for truede arter er kanskje lettere å overse.
.
Lisens: fri

Økosystemtjeneste er definert som goder, tjenester eller produkter som naturen gir menneskene. Begrepet brukes særlig innen naturforvaltning, og er et redskap for å beregne den økonomiske verdien av naturen og omtale dens tjenester. Det skilles gjerne mellom forsynende tjenester, regulerende tjenester, grunnleggende livsprosesser og opplevelses- og kunnskapstjenester.

Faktaboks

Også kjent som

naturgoder, på engelsk ecosystemservices

Økosystemtjenester kan være produkter som mat, medisiner, fiber og brensel, men også fellesgoder som vannrensing, frisk luft, nedbrytning av avfall, pollinering av planter, samt rekreasjonsverdier som utsikt og turterreng.

Fellesbetegnelsen for naturens produkter kalles økosystemtjenester etter det engelske begrepet ecosystem services.

Økosystemtjenester kan deles i disse undergruppene:

  • Nøkkeltjeneste – en økosystemtjeneste som er nødvendig for produksjon av andre økosystemtjenester, som nedbrytning av organisk avfall, resirkulering av næring, primærproduksjon og frøspredning.
  • Konkret tjeneste – et produkt som er hentet rett fra naturen, som mat, vann, mineraler og brensel (ved).
  • Regulerende tjeneste – en økosystemtjeneste som oppnås gjennom en prosess i naturen, som karbonlagring, flomdemping fra myrer, nedbrytning av avfall, vann- og luftrensing, pollinering, sykdomskontroll.
  • Kulturell tjeneste – ikke-materiell tjeneste som mennesker får fra naturen, som kulturell, intellektuell og spirituell inspirasjon, friluftsliv og rekreasjon, samt vitenskapelige oppdagelser.

Ekspertutvalg

Reetablering av elvemusling
Elvemusling er eksempel på en økosystemtjener i vassdrag. Muslingene filtrerer vann og således renser elvevann. Bildet viser ulike livsstadier av elvemusling, som ledd i reetablering av bestand som har vært truet av utryddelse.
Reetablering av elvemusling
Lisens: CC BY NC SA 3.0

I oktober 2011 oppnevnte regjeringen et offentlig ekspertutvalg som skulle beregne verdien av naturmangfoldet i Norge. Utvalget overleverte sin rapport til miljøvernminister Bård Vegar Solhjell 29. august 2013.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg