En økosystemtjeneste er definert som et gode eller et produkt som naturen gir menneskene. Begrepet brukes særlig innen naturforvaltning, og skal være et redskap for å beregne den økonomiske verdien av naturen og dens tjenester.

Økosystemtjenester kan være produkter som mat, medisiner, fiber og brensel, men også fellesgoder som vannrensing, frisk luft, nedbrytning av avfall, pollinering av planter, samt rekreasjonsverdier som utsikt og turterreng.

Fellesbetegnelsen for naturens produkter kalles økosystemtjenester etter det engelske begrepet ecosystem services. Økosystemtjenester deles gjerne i ulike undergrupper.

  • Nøkkeltjeneste – en økosystemtjeneste som er nødvendig for produksjon av andre økosystemtjenester, som nedbrytning av organisk avfall, resirkulering av næring, primærproduksjon og frøspredning.
  • Konkret tjeneste – et produkt som er hentet rett fra naturen, som mat, vann, mineraler og brensel.
  • Regulerende tjeneste – en økosystemtjeneste som oppnås gjennom en prosess i naturen, som karbonlagring, nedbrytning av avfall, vann- og luftrensing, pollinering, sykdomskontroll.
  • Kulturell tjeneste – ikke-materiell tjeneste som mennesker får fra naturen, som kulturell, intellektuell og spirituell inspirasjon, friluftsliv og rekreasjon, samt vitenskapelige oppdagelser.

I oktober 2011 oppnevnte regjeringen et offentlig ekspertutvalg som skulle beregne verdien av naturmangfoldet i Norge. Utvalget overleverte sin rapport til miljøvernminister Bård Vegar Solhjell 29. august 2013.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.