Rundballe, gress presset hardt sammen i en sylinderformet balle ved bruk av rundballepresse, vanligvis er både ballebredde (lengde på sylinderen) og diameter på ca. 1,25 m. Ballene pakkes inn i plast, vanligvis folieplast som legges på i 6–8 lag, slik at plastpakningen blir lufttett. Det er viktig for å oppnå riktig gjæring. Gresset konserveres ved melkesyregjæring til surfôr, som nyttes som fôr til drøvtyggere og hest. Ofte tilsettes syre (maursyre) eller andre ensileringsmidler for å senke pH i startfasen og motvirke feilgjæring. Også halm og annet fôr kan presses i rundballer og konserveres ved f.eks. tilsetting av ammoniakk. Se halmluting.

Ca. 40 % av grovfôret i Norge blir konservert som rundballer. Konserveringsmåten krever ingen faste anlegg, og hele innhøstingsarbeidet foregår maskinelt med slåmaskin, rundballepresse og pakkemaskin. Vanligvis blir ballene samlet og lagret utendørs. Hvit plast foretrekkes, siden den reflekterer mye av innstrålingen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.