rundballe

Rundballene ligger ofte lagret synlig utendørs, og den hvite plasten kan fortone seg som blanke lerret. 

Lisens: CC BY 2.0

Rundballe, gress presset hardt sammen i en sylinderformet balle ved bruk av rundballepresse, vanligvis er både ballebredde (lengde på sylinderen) og diameter på ca. 1,25 m. Ballene pakkes inn i plast, vanligvis folieplast som legges på i 6–8 lag, slik at plastpakningen blir lufttett. Det er viktig for å oppnå riktig gjæring. Gresset konserveres ved melkesyregjæring til surfôr (silofôr), som nyttes som fôr til drøvtyggere og hest. Ofte tilsettes syre (maursyre) eller andre ensileringsmidler for å senke pH i startfasen og motvirke feilgjæring. Også halm og annet fôr kan presses i rundballer og konserveres ved f.eks. tilsetting av ammoniakk. Se halmluting.

Faktaboks

Også kjent som

høyballe, traktoregg

Ca. 40 % av grovfôret i Norge blir konservert som rundballer. Konserveringsmåten krever ingen faste anlegg, og hele innhøstingsarbeidet foregår maskinelt med slåmaskin, rundballepresse og pakkemaskin. Vanligvis blir ballene samlet og lagret utendørs. Hvit plast foretrekkes, siden den reflekterer mye av innstrålingen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg