Hogstmaskin

Lars Mæhlum. fri

Hogstmaskin, spesialmaskin som hugger, kvister og kapper tømmerstokker i optimale lengder. Krever mye energi, men er også svært effektiv sammenlignet med manuell tømmerhogst.

En lang, leddet arm er utstyrt med en gripeklo i enden. Et skjæreapparet med blad og kjede som en motorsag sitter sammen med gripekloen. Alle bevegelige deler knyttet til felle- og kappeutstyret er drevet hydraulisk under høyt trykk. Alle delene manøvreres av en person fra førerhuset. Kloen griper tak langt nede på trestammen, skjæreapparatet feller treet, som deretter legges skånsomt ned til bakken. Deretter rulles stammen langs lengderetningen forbi et sett kniver som klemmes inn mot stammen og fjerner kvisten. Samtidig måles tømmerstokkenes lengde og fasong. Opplysningene overføres til en egen elektronisk enhet som sørger for å kappe tømmeret i økonomisk optimale lengder. Tømmermengden blir registrert med tanke på arbeidsoppgjør for maskinføreren. Det godkjennes ikke som grunnlag for oppgjør fra tømmerkjøper.

Det finnes flere typer hogstmaskiner avhengig av hva slags hugst som skal drives. For sluttavvirkning trengs store og sterke maskiner. Ved tynning må maskinene være mindre for å komme frem mellom stående trær og for å være skånsommere mot underlaget. De første hogstmaskinene kom til Norge rundt 1980.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

15. august 2011 skrev Lars Mæhlum

Bør ikke ortografien rettes til "hogstmaskin", som det heter i alle andre sammenhenger? "Hugstmaskin" virker svært fremmedartet.

15. august 2011 svarte Ida Jackson

Hei!

Vi er helt enig med deg i skrivemåten. Nå står det "hogst" alle steder det stod "hugst". Du vet at du kan foreslå denne typen endringer direkte, også? Jeg ville godkjent det :D

Mvh
Ida Jackson
Nettansvarlig

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.