hogstmaskin

Hogstmaskin

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Hogstmaskin, spesialmaskin som hugger, kvister og kapper tømmerstokker i optimale lengder. Hogstmaskiner krever mye energi, men er også svært effektiv sammenlignet med manuell tømmerhogst.

Faktaboks

Også kjent som

skogsmaskin

Beskrivelse og virkemåte

Hogstmaskiner er utstyrt med en lang, leddet arm med en gripeklo i enden. Et skjæreapparet med blad og kjede, som en motorsag, sitter sammen med gripekloen. Alle bevegelige deler knyttet til felle- og kappeutstyret er drevet hydraulisk under høyt trykk. Alle delene manøvreres av en person fra førerhuset.

Ved felling griper kloen først tak langt nede på trestammen. Skjæreapparatet feller så treet, som deretter legges skånsomt ned til bakken. Deretter rulles stammen langs lengderetningen forbi et sett kniver som klemmes inn mot stammen og fjerner kvisten. Samtidig måles tømmerstokkenes lengde og fasong. Opplysningene overføres til en egen elektronisk enhet som sørger for å kappe tømmeret i økonomisk optimale lengder. Tømmermengden blir registrert med tanke på arbeidsoppgjør for maskinføreren. Det godkjennes ikke som grunnlag for oppgjør fra tømmerkjøper.

Hogst med skogsmaskin i Vesterå, Bangdalen
Av /Statsskog SF.
Lisens: CC BY NC 3.0

Typer

Det finnes flere typer hogstmaskiner avhengig av hva slags hugst som skal drives. For sluttavvirkning trengs store og sterke maskiner.

Ved tynning må maskinene være mindre for å komme frem mellom stående trær og for å være skånsommere mot underlaget.

Historikk

De første hogstmaskinene kom til Norge rundt 1980.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

Bør ikke ortografien rettes til "hogstmaskin", som det heter i alle andre sammenhenger? "Hugstmaskin" virker svært fremmedartet.

svarte Ida Jackson

Hei!Vi er helt enig med deg i skrivemåten. Nå står det "hogst" alle steder det stod "hugst". Du vet at du kan foreslå denne typen endringer direkte, også? Jeg ville godkjent det :DMvhIda JacksonNettansvarlig

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg