Interessen i Norge for økologisk landbruksproduksjon og etterspørselen etter økologiske varer har hatt en betydelig vekst, men markedet er fortsatt relativt umodent. Regjeringen Stoltenberg II (2005–2013) hadde som mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i 2020 skulle være økologisk. Dette målet ble fjernet av Regjeringen Solberg i 2018. I stedet ble det vedtatt en nasjonal strategi for økologisk jordbruk med et dialogforum mellom produsenter, staten og forbrukerne. Målet er å stimulere til økologisk produksjon som er etterspurt i markedet.
Den såkalte «Nasjonal strategi for økologisk jordbruk» har tre innsatsområder:
- Kunnskap og kompetanse
- Legge til rette for økologisk produksjon
- Utvikle en effektiv verdikjede
Det er i dag ca 2000 driftsenheter av totalt 40 000 driftsenheter som driver økologisk i Norge og det økologiske arealet ligger stabilt på 4,7 prosent av totalt dyrkingsareal.
I dyreholdet var andelen økologiske melkekyr 3,7prosent, ammekyr 4,0 prosent, sau 4,9 prosent, geit 2,7 prosent, slaktegris 0,1 prosent, verpehøns 7,0 prosent, kyllinger for slakt 0,8 prosent, alt i 2020.
Kommentarer (3)
skrev Jon Magne Holten
svarte Marte Ericsson Ryste
skrev Jon Magne Holten
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.