melkemaskin

Melkemaskin
Melking av ku med melkemaskin.
Melkemaskin
Av /Shutterstock.
Melkemaskin (skjem. tegning)

Melkemaskin

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Melkemaskin er en elektrisk maskin som suger melken ut av dyrets melkekjertel (jur) og transporterer den til et spann eller en tank.

Virkemåte

Melkemaskin for ku har fire spenekopper, for geit to, én for hver spene. Spenekoppen har to rom. Det indre rommet (melkekammeret) dannes av spenegummien, som opptil slutter tett om spenen og nedtil går over i den korte melkeslangen, hvor det er vedholdende vakuum.

Pulsatoren sørger for et regelmessig vekslende vakuum i spenekoppens ytre rom (pulseringskammeret) mellom spenegummien og en spenekopphylse av metall. Når pulsatoren gir forbindelse med vakuumledningen, retter spenegummien seg ut, og melk strømmer fra spenen (melkefasen). I neste øyeblikk får pulseringskammeret forbindelse med atmosfæren, spenegummien klapper sammen om spenen, og melkestrømmen opphører (massasjefasen).

Typer anlegg

Anlegg der melka transporteres gjennom slange til et spann kalles spannmelkeanlegg. Anlegg der melka transporteres gjennom slanger og rør til en tank kalles rørmelkeanlegg, se gårdstanksystemet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg