Faktaboks

Norges Bondelag
NB, Bondelaget
Organisasjonstype
Forening/lag/innretning
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Sigrid Hjørnegård
Styreleder
Bjørn Gimming
Norges Bondelags logo

Bondelagets logo ble tegnet av kunstnere Gerhard Munthe i 1922.

Av .

Norges Bondelag er en faglig og næringspolitisk organisasjon for bønder. Bondelaget er partipolitisk nøytralt og har som formål å samle alle som tilhører eller føler seg knyttet til bondeyrket for å fremme felles saker, trygge landbruket og ivareta bygdenes økonomiske, sosiale og kulturelle interesser.

Sammen med Norsk Bonde- og Småbrukarlag forhandler Norges Bondelag med staten om jordbruksavtalen på grunnlag av hovedavtalen av 1950. Laget samarbeider nært med landbrukets økonomiske organisasjoner gjennom paraplyorganisasjonen Norsk Landbrukssamvirke.

Organisasjon

Årsmøtet er den høyeste besluttende myndighet og består av valgte utsendinger fra fylkeslagene, representantskapets medlemmer, samt valgte utsendinger fra Norges Bygdekvinnelag og Norges Bygdeungdomslag. Bjørn Gimming er leder i Norges Bondelag siden 2021.

Bondelaget driver eiendomsselskapet Landbrukets Hus i Oslo, bedriftshelsetjenesten Landbrukets HMS-tjeneste, Landbrukets Utredningskontor og medieselskapet Tun Media sammen med en rekke andre av landbrukets organisasjoner. Hovedkontor ligger i Oslo. Laget utgir medlemsavisen Bondebladet. Laget bygger på direkte medlemskap og hadde omtrent 63 000 medlemmer i 515 lokallag og 17 fylkeslag i 2019.

Historikk

Organisasjonen ble stiftet i 1896 som Norsk Landmandsforbund, og fikk sitt nåværende navn fra 1922.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Rovde, Olav & Brynjulv Gjerdåker: Hundre år for bygd og bonde 1896-1996, 1995, 2 b., ISBN 82-529-1631-7
  • Almås, Reidar: Norges landbrukshistorie IV. Frå bondesamfunn til bioindustri, 2002. ISBN 82-521-6015-8

Faktaboks

Norges Bondelag
Sektorkode
7000 Ideelle organisasjoner
Næringskode(r)
94.120 Yrkessammenslutninger

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg