Motorsag. Av /Pixabay. Begrenset gjenbruk

motorsag

Motorsag

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Motorsag er en motordrevet sag for felling og kvisting av tømmer. Sagen kutter ved hjelp av sagtenner som er festet til en kjede. Kjeden roterer langs kanten av et ovalt sverd og drives av en bensinmotor eller elektrisk motor (se figur).

Faktaboks

Uttale
mˈotorsag
Også kjent som

kjedesag

Motorsager bidro i sin tid til en betydelig effektivisering hogsten, men i dag utføres storskala avvirkning av skog med bruk av store hogstmaskiner. Motorsager er fremdeles et foretrukket verktøy til felling av enkelttrær samt til kvisting og kutting av tømmer til for eksempel ved. Spesialiserte motorsager blir også brukt til å kutte betong.

Historikk

Den første brukbare motorsagen ble laget i 1917. De første motorsagene var tomannssager. Enmannsmotorsager kom i bruk på slutten av 1940-tallet, og i løpet av få år overtok de det meste av felle- og kappearbeidet. Mot slutten av 1950-årene kom det nye motorsagmodeller som ble lette nok til at de også kunne brukes til kvisting. Motorsager blir ofte drevet av en totaktmotor som gir mye støy. For å reduser støynivået har mange i den senere tid gått over til å bruke elektrisk drevne motorsager som kan brukes til lettere arbeid.

Verneutstyr

Motorsag regnes for å være et særdeles farlig redskap som har forårsaket mange alvorlige skader. Det bli derfor anbefalt å bruke verneutstyr når man arbeider med motorsag. Aktuelt verneutstyr er vernebukse for å beskytte bena mot kuttskader, hjelm med visir for å beskytte seg mot fallende grener og spruten av sagflis samt hørselvern som beskytter mot hørselskader.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg