Norsk Bonde- og Småbrukarlag

Av /smabrukarlaget.no.

Artikkelstart

Norsk Bonde- og Småbrukarlag, faglig og næringspolitisk organisasjon for bønder og småbrukere som har til formål å fremme landbruksbefolkningens faglige, kulturelle, sosiale og økonomiske interesser. Sammen med Norges Bondelag forhandler Norsk Bonde- og Småbrukarlag med staten om jordbruksavtalen på grunnlag av hovedavtalen av 1950.

Faktaboks

Også kjent som
NBS, Småbrukarlaget

Laget er partipolitisk nøytralt. Det skal arbeide for å skape gode og likeverdige vilkår for alle i landbruket og ta aktivt del i oppgaver som fremmer utvikling og trivsel i lokalsamfunnet. Laget ledes av et styre og et representantskap og har underavdelinger i de fleste fylker. Historisk har laget hatt en større andel medlemmer med små bruk enn Norges Bondelag, men dette har jevnet seg ut i de senere årene. Norsk Bonde- og Småbrukarlag har markert seg med mindre kompromissvilje og flere brudd med staten i jordbruksforhandlingene enn bondelaget.

Hovedkontoret ligger i Oslo. Laget utgir bladet Bonde og Småbruker. Det har cirka 7000 medlemmer og ledes av Kjersti Hoff (2019). Laget ble stiftet i 1913.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Feiring, Trond m.fl.: Den norske småbrukaren 1913-1988, 1988, isbn 82-521-3123-9, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg