Tverrfaglighet er at en aktivitet drar nytte av innsikt fra mer enn ett fag. Ofte skjer det gjennom samarbeid mellom folk som har utdanning fra ulike fagområder. Tverrfaglighet kan også vise til tverrfaglige utdanningsopplegg som gir hver av studentene kunnskap hentet fra flere disipliner.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk: interdisciplinarity

I noen tilfeller kalles arbeid utført av én fagperson for tverrfaglig, fordi vedkommende selv har bakgrunn fra mer enn ett fagfelt. Likevel er det oftest prosjekter og organisasjoner som omfatter folk med ulik fagbakgrunn, som omtales som tverrfaglige.

Eksempler

Et eksempel på tverrfaglighet er at en gruppe sykehusansatte som tilhører ulike profesjoner som lege, psykolog, fysioterapeut og sykepleier samarbeider tett om oppfølgingen av en pasient.

Et annet eksempel på tverrfaglighet er at forskere gjennomfører et tverrfaglig forskningsprosjekt for å studere et miljøproblem som det trengs både naturvitenskapelige og samfunnsvitenskapelige teorier og metoder for å forstå.

Et tredje eksempel kan være en tverrfaglig bachelorgrad, som kombinerer informatikk med økonomi og ledelse, for å forberede studentene på arbeid med å utvikle nye prosjekter i næringslivet ved hjelp av informasjonsteknologi.

Fordeler og ulemper

Tverrfaglighet er ofte nødvendig. Mange sammensatte og komplekse oppgaver krever flere typer ekspertise for å løse.

En gruppe som bare består av folk med samme spesialiserte kunnskap, kan dessuten overse noe viktig som akkurat deres utdanning og erfaring ikke gir så godt grunnlag for å legge merke til. Kollegaer med en annen fagbakgrunn kan kanskje lettere se noen typer problemer eller muligheter.

Samtidig byr tverrfaglighet ofte på vanskeligheter. Samarbeid mellom folk med ulik fagbakgrunn kan være krevende blant annet fordi man gjennom utdanningen har lært å tenke forskjellig, å bruke ulike faguttrykk, og til og med å legge ulik betydning i de samme ordene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg