Faktaboks

Henri de Toulouse-Lautrec

Født Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa

Uttale
tulˈu:z låtrˈek
Født
24. november 1864, Albi, Det andre franske keiserdømme (nå Frankrike)
Død
9. september 1901, Saint-André-du-Bois, Frankrike
.
På kafé La Mie
.

Henri de Toulouse-Lautrec var en fransk maler, særlig kjent for sine plakater. Hans tekniske kunnskaper var store, han behersket litografi, pastell, akvarell og olje og var dessuten en ypperlig tegner.

Hans familie nedstammet fra grevene av Toulouse. Etter en ulykke i barndommen ble det oppdaget at han led av en skjelettsykdom som gjorde ham sterkt funksjonshemmet med forkrøplede ben. Som rekonvalesent begynte han å male. I 1882 begynte han på Léon Bonnats atelier i Paris og i 1883 hos Fernand Cormon. Her traff han blant andre Vincent van Gogh, som gjorde sterkt inntrykk på ham. Viktige impulser fikk han også fra Auguste Renoir, Camille Pissarro, Vincent Rafaëlli, Jean-Louis Forain, Edgar Degas og fra japanske tresnitt.

Etter enkelte mytologiske og historiske bilder, slo han seg i 1886 ned på Montmartre og fant sin egen motivkrets og sitt spesifikke miljø: de lettlivete kabareter, sirkus, danselokaler og bordeller. Han interesserte seg sterkt for sport, som sykling og hesteveddeløp. Han utførte også portretter av tidens kjente personligheter, kabaretartister, skuespillere og diktere, blant andre Gabrielle Réjane og Oscar Wilde. Sine motiver skildret han usentimentalt, men med stor innfølingsevne og psykologisk forståelse.

I 1889 stilte Toulouse-Lautrec ut på Salon des Indépendants og sluttet seg til gruppen Les XX i Brussel. I 1891 vakte hans første plakater stor oppsikt her, og året etter begynte han å arbeide med fargelitografi. Han utviklet her en teknisk sett fullkommen og meget rik teknikk som ble banebrytende. Plakatkunsten var nettopp i utvikling i denne perioden, og med sine treffsikre motiver, sine klart avgrensede flater og sin faste kontur var hans stil som skapt for denne kunstarten. Toulouse-Lautrecs tekniske kunnskaper var store, han behersket litografi, pastell, akvarell og olje og var dessuten en ypperlig tegner. De fleste av hans malerier er malt med sterkt uttynnet olje på kartong med bevisst bruk av umalte partier.

Mot slutten av livet ble maleriene hans mer pastose og bakgrunnen mer dekket. Toulouse-Lautrec var ikke interessert i lyset som de rene impresjonistene, for ham var det formen, bevegelsen og den brede dekorative virkningen som talte. Blant annet på grunn av alkoholmisbruk og svekket fysisk motstandskraft døde Toulouse-Lautrec bare 36 år gammel. Hans mor, som hadde søkt å hjelpe ham gjennom lange perioder av hans liv, samlet og forærte hans malerier til byen Albi.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dortu, M.G. & J.A. Méric: Toulouse-Lautrec, 1980

Faktaboks

Henri de Toulouse-Lautrec

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg