Kristen Rivertz

Faktaboks

Kristen Rivertz

Kristen Tobias Rivertz

Født
29. desember 1862, Korgen i Hemnes, Nordland
Død
11. oktober 1937, Oslo
Rivertz fotografert i 1910. Ukjent fotograf
Oslo Museum.

Artikkelstart

Kristen Tobias Rivertz var en norsk arkitekt. Han var særlig kjent for sitt store sosiale engasjement for de vanskeligstilte i tidens bolignød.

Bakgrunn

Han fikk sin utdannelse ved Tegneskolen i Kristiania i 1889 og etablerte egen praksis i Kristiania/Oslo i 1891.

Arkitektur

Han oppførte i jugend-betont stil blant annet Norges Bank i Ålesund (1905, i samarbeid med Heinrich Jürgensen), Festiviteten og Norges Bank i Kristiansund (1907–09) og en rekke leie- og forretningsgårder i Oslo, som Stensbakgården, Togahjørnet og Sontumgården. Etter bybrannen i Ålesund i 1904 oppførte han sammen med Jürgensen om lag 25 bygninger, og har dermed satt et sterkt preg på byens sentrum.

Sosial boligbygging

Hans boligkomplekser på Tøyen (1913) og Sagene (1911–1913) i Oslo var sosialt og arkitektonisk langt forut for sin tid. Stilmessig fulgte han tidens skiftende moter, fra historisme til 1900-tallets nybarokk, men et av anleggene hans, det såkalte Rivertzke boligkompleks på Sagene, er interessant ved at det består av 16 lange frittliggende leiegårder i fem rekker. Disse er orientert nord-sør, slik at mørke gårdsrom og bakgårder ble unngått. Boligene ble reist på Rivertzs eget initiativ og bestod opprinnelig av 480 småleiligheter. Selv om de tre-etasjes gårdene har mansardtak og barokkornamenter, foregriper de funksjonalismens anlegg med lamellblokker.

Rivertz utga i 1934 boken Bolignød, boligpolitikk og boligkultur. Samme år stilte Rivertz kr. 1000.- til disposisjon for den beste besvarelse av følgende oppgave: «Hvilken innflytelse har de små overbefolkete 1-værelses leiligheter på mentalhygienen – spesielt for den oppvoksende slekt?»

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Einar Sørensen: Om Rivertz i Norsk kunstnerleksikon 3, Oslo 1986.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg