Peter Behrens

Faktaboks

Peter Behrens
Uttale
bˈehrens
Født
14. april 1868
Død
27. februar 1940
Behrens' Turbinenfabrik, tegnet for AEG 1909. I dag produserer Siemens fortsatt gassturbiner i de mer enn hundre år gamle industrihallene.
Peter Behrens: Torbinenfabrik i Berlin
Av .

Artikkelstart

Peter Behrens var en tysk arkitekt og pioner som industriell formgiver.

Behrens er særlig blitt kjent for bygninger han utformet på oppdrag fra de store industrikonserner AEG og I. G. Farbenindustrie. Til tross for sitt sterke engasjement både innenfor jugendstilen og nyklassisismen, blir Behrens husket som en markant forløper for funksjonalismen, særlig på grunn av industribygningene han designet. Det er betegnende at både Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe og Le Corbusier arbeidet som hans assistenter.

Arkitektkarriere

Behrens var først maler og brukskunstner, men ble påvirket av Arts-and-Crafts-bevegelsen, særlig av William Morris. Etterhvert gikk han over til å arbeide med arkitektur og ble ledende innen tysk arkitektur og industriell formgiving.

Behrens var en av grunnleggerne av Vereinigte Werkstätten i München, og tegnet blant annet glass for verkstedene. Storhertugen av Hessen, Ernst Ludwig, kalte ham så til Darmstadt, hvor Behrens tegnet sitt første hus, en egen bolig (1901) i art nouveau/jugendstil.

I 1903 ble Behrens direktør for kunst- og håndverkskolen i Düsseldorf. I 1907 ble han oppnevnt til arkitekt og konsulent for AEG-fabrikken i Berlin, og tegnet fabrikker, butikker, varemerker (logoer) og forskjellige produkter for AEG. Særlig kjent er Turbinenfabrik i Moabit i Berlin (1909), som kan ses som en tidlig budbringer for funksjonalisme.

Behrens var professor ved kunstakademiet i Wien i årene 1922-1927. Av hans senere hus kan en tomannsbolig ved Hölzelweg i Weißenhof Siedlung (1927) nevnes, denne er utført i funksjonalistisk stil.

Viktige bygninger

  • Turbinenfabrik i Moabit i Berlin (1909)
  • Mannesmann-Werke i Düsseldorf (1912)
  • Haus Wiegand i Berlin (1912)
  • Den tyske ambassade i St. Petersburg
  • Farbwerke Hoechst (1920–24)
  • Den østerrikske stats tobakksfabrikk i Linz (1930)

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Christian Norberg-Schulz: Casa Behrens Darmstadt, Roma 1980.
  • Alan Windsor: Peter Behrens: architect and designer, London 1981.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg