Faktaboks

Otto Wagner
Født
13. august 1841, Penzing, Østerrike
Død
11. april 1918, Wien, Østerrike
Otto Wagner
Ekspedisjonssalen i Postsparebanken i Wien. Søylene er av stål og sprossene av aluminium.
Otto Wagner
Av .
Otto Wagner-villa
Otto Wagner-villa i Wien, 1886
Av .

Otto Wagner var en østerriksk arkitekt og arkitekturteoretiker, som var banebryter for utviklingen av den østerrikske jugendstilen fra 1890-årene og fremover. Med utgangspunkt i denne stilen innledet han en retning som fikk navnet Wagnerskolen eller Wiener Sezession/Wienerskolen.

Hans arbeider spenner fra store monumentalanlegg til små stasjonspaviljonger for bybanen i Wien (1894–1901), hvor han blant annet også bygde Postsparebanken (1904–1912) og Steinhofasylets kirke (1906) utenfor byens sentrum. Bankbygningen hadde lite dekorativt utstyr for sin tid og regnes som banebrytende i det 20. århundrets arkitekturhistorie. Linjen fra bankbygningen fortsettes i kirken, og den regnes som hans mest monumentale byggverk.

Wagner var akademiprofessor i Wien fra 1894. Som lærer påpekte han at funksjon, materialer og konstruksjon var basis for utforming av arkitektur. I hans forelesninger, publisert under tittelen Moderne Architektur (1895), fremhevet han blant annet at all ny form kommer av nye konstruksjoner, nye menneskelige oppgaver og ideer. Her synes han inspirert av Gottfried Semper.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Otto A. Graf: Otto Wagner: Das Werk des Architekten 1860-1918, Wien 1994
  • L. A. Lux: Otto Wagner, 1914;
  • H. Tietze: Otto Wagner, 1922.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg