Otto Wagner

Faktaboks

Otto Wagner
Født
13. august 1841, Penzing, Østerrike
Død
11. april 1918, Wien, Østerrike
Ekspedisjonssalen i Postsparebanken, Wien. Søylene er av stål, sprossene av aluminium.
Otto Wagner
Av .

Artikkelstart

Otto Wagner var en østerriksk arkitekt og arkitekturteoretiker, som var banebryter for utviklingen av den østerrikske jugendstil fra 1890-årene og fremover. Med utgangspunkt i denne stilen innledet han en retning som fikk navnet Wagnerskolen eller Wiener Sezession/Wienerskolen.

Hans arbeider spenner fra store monumentalanlegg til små stasjonspaviljonger for bybanen i Wien (1894–1901), hvor han blant annet også bygde Postsparebanken (1904–1912) og Steinhofasylets kirke (1906) utenfor byens sentrum. Bankbygningen hadde lite dekorativt utstyr for sin tid og regnes som banebrytende i det tyvende århundres arkitekturhistorie. Linjen fra bankbygningen fortsettes i kirken; den regnes som hans mest monumentale byggverk.

Wagner var akademiprofessor i Wien fra 1894. Som lærer påpekte han at funksjon, materialer og konstruksjon var basis for utforming av arkitektur. I hans forelesninger, publisert under tittelen: Moderne Architektur (1895), fremhevet han blant annet at all ny form kommer av nye konstruksjoner, nye menneskelige oppgaver og idéer. Her synes han inspirert av Gottfried Semper.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Otto A. Graf: Otto Wagner: Das Werk des Architekten 1860-1918, Wien 1994
  • L. A. Lux: Otto Wagner, 1914;
  • H. Tietze: Otto Wagner, 1922.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg