Eddik får navn etter det den blir laget av, så det finnes vineddik, øleddik, frukteddik, malteddik, spriteddik og så videre. Spesielt berømt er den franske vineddiken, for eksempel Orleans-eddik. Den fremstilles ved at man lar vin stå på et varmt sted i lett dekkede kar, slik at den etter noen ukers forløp er blitt til eddik. Prosessen kan påskyndes ved tilsetning av litt gammel eddik, slik at rikelig med eddiksyrebakterier tilføres. Italiensk balsamico er en annen berømt eddik som fremstilles av vin.
En annen metode er hurtigeddikfabrikasjon. Her er råstoffet cirka ti prosent sprit, som er tilsatt litt øl eller vørter. Væsken risler over spiralformede høvelspon av bøk mens en luftstrøm strømmer oppover og sikrer en rask oksidasjon. Temperaturen holdes gjerne på cirka 30 °C.
«Kunstig eddik» lages ved fortynning av syntetisk eddiksyre og deretter tilsetning av aromastoffer og farge.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.