Basilikum sies å være verdens mest populære krydderurt. Urten passer godt sammen med for eksempel hvitløk, sitron, olivenolje og tomater, og den inngår i utallige retter og salater.
Smaken taper seg ved varmebehandling, da de eteriske oljene i bladene er svært flyktige, og kan derfor tilsettes mot slutten av koketiden eller drysses over rett før servering. Smaken taper seg også ved tørking, og basilikum er derfor ofte brukt i fersk tilstand.
Basilikum er en tradisjonell urt i mange land, spesielt i Thailand og i Middelhavsområdet. Urten brukes i sauser, spesielt tomatsauser, pesto, til bønner, ris, pasta, kylling, fisk, gryteretter, grønnsaksretter og egg. Bladene gjør seg også i fruktsalat.
De asiatiske variantene av basilikum er gjerne mildere i smaken enn dem vi er vant til fra Europa. I noen asiatiske land brukes basilikumfrø til smaksetting av kalde drikker, desserter og sorbeter. Frøene fås kjøpt under navnet tukmaria i noen dagligvareforretninger.
I tillegg til å brukes i kjøkkenet, benyttes også eterisk olje fra basilikum i parfyme og til smaksetting av likører.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.