Cæsarsalat med kylling og dressing

Dressing er en saus som vanligvis brukes til å sette smak på salat, men som også kan brukes som tilbehør til for eksempel sandwicher, taco og kebab. Det finnes to hovedtyper: vinaigrette og kremet dressing.

Faktaboks

Etymologi
engelsk betyr vanligvis "kle seg" eller "dekke til"

Vinaigrette er en blanding, vanligvis en emulsjon, av olje og eddik, som tilsettes urter og krydder, og noen ganger hvitløk, finhakket løk, kapers, ansjos eller sennep. Noen vanlige oljer til salat er olivenolje, valnøttolje, rapsolje og solsikkeolje. Eddiken kan være basert på hvitvin, rødvin, eplesider eller øl. Noen ganger brukes saft fra sitrusfrukter som sitron eller lime i stedet for eddik.

Kremet dressing lages gjerne med utgangspunkt i majones eller melkeprodukter som som fløte, yoghurt eller rømme.

Mens vinaigrette dominerer i det franske kjøkken, er kremet dressing vanligere i Øst-Europa, Nord-Europa og USA. I Asia lages dressinger gjerne av peanøttolje eller sesamolje, sitrus, fiskesaus og soyasaus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg