dressing

Artikkelstart

Dressing er en saus som brukes til å sette smak på salat eller liknende retter. Det fins to hovedtyper: vinaigrette og kremet dressing.

Faktaboks

Etymologi
engelsk betyr vanligvis "kle seg" eller "dekke til"

Vinaigrette er en blanding, vanligvis en emulsjon, av olje og eddik, og tilsettes gjerne urter og krydder, og noen ganger hvitløk, finhakket løk, kapers, ansjos eller sennep. Blant vanlige oljer til salat kan nevnes olivenolje, valnøttolje, rapsolje og solsikkeolje, mens eddiken kan være basert på hvitvin, rødvin, eplesider eller øl. Iblant byttes eddiken ut med saft fra sitrusfrukter som sitron eller lime.

Kremet dressing lages gjerne med utgangspunkt i majones eller fermentert melk, som fløte, yoghurt eller rømme.

Mens vinaigrette dominerer i det franske kjøkken, er kremet dressing vanligere i Øst-Europa, Nord-Europa og USA. I Asia lages dressinger gjerne av peanøttolje eller sesamolje, sitrus, fiskesaus og soyasaus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg