Tussefløyte
Denne tussefløyta fra 1979 er en etterlikning av et instrument fra omtrent 1900.
Av /Ringve Musikkmuseum.

Tussefløyte er en folkelig norsk spaltefløyte av tre med munnstykke, syv fingerhull og ett tommelhull, i nær slekt med den europeiske blokkfløyta. Tussefløyta ble utviklet av Egil Storbekken på 1950-tallet på bakgrunn av eldre tradisjonelle bygdefløyter og presentert gjennom flere plateutgivelser. På 1960-tallet startet Storbekken produksjon av tussefløyter på Tolga i Nord-Østerdalen, og instrumentet ble snart populært over hele landet.

Faktaboks

Etymologi
muligens avledet av tyskfløyte
Også kjent som
tysfløyte sjøfløyte

Byfløyter og bygdefløyter

Den finnes en rekke ulike typer av spaltefløyter av tre i Norge. Vi skiller vanligvis mellom bygdefløyter og byfløyter. Byfløytene er oftest på størrelse med en altblokkfløyte, lages i to eller flere separate deler og kalles gjerne sjøfløyte. Bygdefløytene er vanligvis av tilnærmet samme størrelse som en sopranblokkfløyte. Den lages i bare en del og opptrer under navn som blant annet prillarfløyte, trepipe, dusinfløyte, tyskfløyte og tussefløyte, et navn som første gang er dokumentert i Gloppen i 1943.

Produksjon av tussefløyter

Da Egil Storbekken begynte å lage fløyter, tok han utgangspunkt i ei gammel bygdefløyte fra Vågå og kalte den nye fløyta for tussefløyte. Mens de eldre bygdefløytene kunne ha ulikt antall fingerhull, og ofte en alderdommelig skala med halvhøye tonetrinn, valgte Storbekken å utstyre tussefløyta med en diatonisk skala. Etter hvert inngikk han en avtale med den kjente tyske fløyteprodusenten Moeck om produksjon av en standardisert tussefløyte.

Ny generasjon utøvere

Storbekkens moderniserte tussefløyte ble en stor suksess og kunne snart kjøpes i musikkforretninger over hele landet. Han skrev også ny musikk for instrumentet, som ble utgitt både på egne plater og i notehefter. Dette inspirerte en rekke yngre folkemusikkutøvere, og vi fikk fram en ny generasjon fløytespillere med Geir Egil Larsen, Steinar Ofsdal og Hans Fredrik Jacobsen i spissen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg