Irland (Musikk) (Connemara, pub)

Irlands puber og folkelige kultur er blitt kjent over store deler av verden.

Av /NTB Scanpix ※.
 Musikere i Connemara

Folkemusikere på en pub i Connemara på den irske vestkysten. Besetningen består av tradisjonell irsk tromme (bodhran), banjo, trekkspill og blikkfløyte (tin whistle).

Av /NTB Scanpix ※.

Irland er kjent for rike musikktradisjoner, spesielt folkemusikken, som gjennom irsk utvandring også har påvirket folkemusikk og populærmusikk i USA. Irland har fostret mange kjente popmusikere som forholder seg til denne arven i ulik grad.

Folkemusikk

Den irske harpen, som er dokumentert helt tilbake til 700-tallet, spilte en viktig rolle i musikklivet i oldtiden og middelalderen. Kilder fra 1100-tallet forteller at Irland hadde svært dyktige instrumentalister som også hadde stor betydning for musikken i Wales og Skottland.

Irland har en rik og levende folkemusikktradisjon som via den store irske utvandringen til USA har hatt stor innflytelse på utviklingen av amerikansk folkemusikk, rock og country og dermed også på populærmusikk generelt. Den tradisjonelle folkesangen og dansemusikken står sterkt, og grupper som The Chieftains og The Dubliners har vunnet stor internasjonal berømmelse.

De mest særpregede instrumentene i dagens irske folkemusikk er en tradisjonell tverrfløyte av tre, blokkfløyten tin whistle som finnes i flere ulike størrelser, irsk sekkepipe og enfellstrommen bodhran. Også mer internasjonale instrumenter som fiolin, gitar, banjo, trekkspill og bass brukes i musikken.

Kunstmusikk

I middelalderen vant irske munker som kom over til kontinentet, stor anseelse ved sin musikalske dyktighet. På 700-tallet grunnla de klosteret St. Gallen i Sveits som ble et ledende sentrum for kirkesangen. Nedtegnelsene til filosofen og teologen Johannes Scotus Erigena (cirka 815–877) gir interessante opplysninger om musikken på den tiden.

Den kontinentale kunstmusikken nådde Irland på 1600-tallet og på 1700-tallet bygde engelskmennene opp et rikt kunstmusikkliv i Dublin. Blant annet ble Georg Friedrich Händels' oratorium Messias uroppført i Dublin i 1742, men det klassiske musikklivet forfalt på 1800-tallet.

Framstående irske komponister har vært Thomas Roseingrave (1688–1766), John Field (1782–1837), Michael William Balfe (1808–1870), Charles Williers Stanford (1852–1924), Hamilton Harty (1879–1941), Arnold Bax (1883–1953), Aloys Fleischmann (1910–1992), Brian Boydell (1917–2000) og Gerard Victory (1921–1995).

Populærmusikk

Flere grupper har hatt internasjonal suksess ved å forene tradisjonelle irske musikktradisjoner med moderne populærmusikk. Blant disse er Clannad, Enya (født 1961) og Van Morrison (nordirsk, født 1945). Andre kjente artister og band som ofte har understreket sin nasjonale tilhørighet er Sinéad O'Connor (1966–2023) og gruppen U2.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg