Pan

Det er noe uklart hvem personene i En mytologisk scene viser. Guden til høyre er sannsynligvis Pan. Den nakne kvinnen kan være nymfen Ekko og den eldre kvinnen hennes beskytter Terra. Kvinnen til venstre er ukjent og ble malt over av kunstneren selv, men senere avdekket i restaurasjon.

Pan, gud i gresk mytologi, sønn av Hermes.

I eldre tid var Pan en mektig guddom som særlig likte de ville fjellstrøkene. Han var vennligsinnet mot menneskene og skjenket småfeet trivsel og fruktbarhet og var særlig jegerens skytsgud. Men han var samtidig vill og lidenskapelig, med sterkt sanselig natur. Som eldre mann ble han avbildet med bukkeben, horn i pannen og halvt dyriske trekk. Ved middagstid, når alt hviler under den brennende sol, sover Pan, og den som da vekker ham, blir rammet av panisk redsel. Med nymfene ferdes han over fjell og dal med sin fløyte.

Etter slaget ved Marathon ble han dyrket i Pan-grotten ved Akropolis i Athen til takk for hjelpen i kampen. I kunsten finnes han ofte avbildet, i senere tid også helt menneskelig og i ungdommelig skikkelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg