Bassklarinett. Se også blåseinstrumenter

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Treblåseinstrumenter er en mye brukt samlebetegnelse på rørbladinstrumenter og fløyter. Navnet kommer av at disse instrumentene opprinnelig ble lagd av tre. I dag produseres imidlertid mange av treblåseinstrumentene av metall. Dette skaper en viss uklarhet når det gjelder skillet mellom treblåseinstrumenter og messingblåseinstrumenter.

Faktaboks

Også kjent som

Treblåser

Treblåseinstrumentene er blant våre eldste instrumenter og finnes benyttet i en rekke ulike musikksjangre. I symfoniorkesteret utgjør de en egen gruppe.

Rørbladinstrumenter

Altsaksofon

Saksofon er et treblåseinstrument, som regel laget av messing og med enkelt rørblad.

Altsaksofon
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

På rørbladinstrumentene skapes lyden ved at en luftstrøm setter et rørblad, ofte kalt en flis eller en tunge, i svingninger. Flisa er gjerne lagd av siv, men kan også være av tre eller plast.

Vi skiller mellom instrumenter med enkelt rørblad (klarinettinstrumenter; klarinett, saksofon, bassetthorn med fler), dobbelt rørblad (oboinstrumenter; obo, engelsk horn, fagott med fler) eller frittstående tunger som er plassert inne i instrumentet (for eksempel trekkspill, munnspill, harmonium). De doble rørbladinstrumentene kan enten være åpne eller skjulte. På de åpne instrumentene plasseres flisa mellom utøverens lepper (obo, fagott), mens den på de skjulte instrumentene er plassert inne i et rør (sekkepipe, krumhorn). Også instrumenter med enkelt rørblad kan være skjulte. Dette gjelder blant annet noen former for sekkepipe.

Fløyter

På fløyter produseres lyden ved at en luftstrøm brytes mot en skarp kant og setter en luftsøyle inne i et rør i svingninger. Fløytene kan enten være åpne eller lukkete.

På åpne fløyter former utøveren luftstrømmen ved hjelp av leppene og fører den direkte mot kanten, som enten kan være enden av røret (kantfløyte, for eksempel panfløyte) eller et utskåret hull i siden på røret (tverrfløyte). Lukkede fløyter vil si at utøveren blåser inn i en vindkanal (spalte), som fører luftstrømmen mot en kant (labium). Denne fløytetypen kalles gjerne spaltefløyter, og blokkfløyte er den mest kjente representanten.

Fløyteinstrumenter. Tverrfløyte.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg