Musikk på Cuba

Cuba. Folke- og populærmusikken på Cuba omfatter en rik flora av tradisjoner, stilretninger og instrumenter, ikke minst rytmeinstrumenter. Musikerne på bildet er utstyrt med (fra venstre) gitarer, maracas, bongotrommer, claves og congatrommer.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Kubansk musikk har sterke røtter i vestafrikansk og europeisk musikk, særlig musikk fra Spania. Den har utviklet en rekke særtrekk, og har siden tidlig på 1900-tallet oppnådd stor popularitet og hatt en viktig påvirkning på internasjonalt musikkliv.

Koloniseringen av Cuba førte til at urbefolkningen så vel som deres kultur gikk til grunne. I likhet med annen latinamerikansk musikk bygger den kubanske musikken hovedsakelig på afrikanske og spanske tradisjoner, og folkekulturen omfatter en rik flora av musikk og dans. En del opprinnelige afrikanske former er blitt bevart relativt uendret, og er karakterisert ved kompliserte polyrytmer og en rikdom av instrumenter. Andre former er utviklet gjennom møtet mellom afrikansk og europeisk musikk. På 1900-tallet har det skjedd en betydelig gjensidig påvirkning mellom kubansk populærmusikk og den afrikansk-amerikanske musikken i USA. Jazzen fikk nye impulser i 1940-årene fra kubanske musikere som slo seg ned i USA, blant andre perkusjonisten Mongo Santamaria. Salsamusikken, som utviklet seg i USA på 1960- og 1970-tallet, er i svært stor grad basert på kubansk musikk. Flere av de største stjernene innen salsa har kubansk opphav, som sangeren Celia Cruz.

Kubansk musikk oppnådde enorm internasjonal popularitet med utgivelsen av albumet Buena Vista Social Club i 1997, etter initiativ fra den amerikanske gitaristen Ry Cooder. Buena Vista Social Club besto av en rekke eldre musikere fra Cuba, til da lite kjent internasjonalt, som etter utgivelsen turnerte over store deler av verden. Den påfølgende dokumentarfilmen om prosjektet av Wim Wenders fra 1999 økte populariteten ytterligere, og selv om flere av de opprinnelige medlemmene døde, fortsatte prosjektet med varierende besetninger.

Kunstmusikken

Cuba har alltid hatt en sterkere kunstmusikktradisjon enn de andre karibiske øyene. Allerede på l500-tallet brakte de spanske kolonistene med seg sin musikk til bruk i kirkene og i de fornemme salongene. Senere fikk kunstmusikken franske impulser via Haiti, og på 1800-tallet var italiensk musikk på moten. I koloniperioden dominerte kirkemusikken. Symfonier, operaer og klavermusikk i klassisk og fremfor alt romantisk stil, dominerte musikklivet på 1800-tallet. Først på 1900-tallet ble det skapt et nasjonalt tonespråk med røtter i folkemusikken. Toneangivende komponister var Sánchez de Fuentes (1874–1944), Ernesto Lecuona (1896–1963), særlig kjent for sin underholdningsmusikk, og Amadeo Roldán (1900–1939).

Framstående blant dagens komponister er Juan Blanco, Carlos Fariñas og Leo Brouwer, som er en internasjonalt kjent gitarist. Brouwer har, ved siden av blant andre Sara Gonzales, Pablo Milanés og Silvio Rodríguez, hatt stor betydning for moderne kubansk visekunst gjennom Nueva Trova-bevegelsen (De nye trubadurene).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg