Theobald Böhm

Faktaboks

Theobald Böhm

Boehm

Født
9. april 1794, München, Tyskland
Død
25. november 1881, München, Tyskland

Artikkelstart

Theobald Böhm var en tysk fløytist, fløytemaker, komponist og gullsmed. Han er mest kjent for sin viktige rolle i utviklingen av tverrfløyta på 1800-tallet.

Böhm ble født i München, som sønn av en gullsmed. Theobald ble også utdannet i faget, samtidig som han startet studier hos fløytisten Johann Nepomuk Kapeller. I 1818 ble Böhm ansatt som fløytist i det kongelige hofforkesteret i München. Han gjennomførte også flere konsertturnéer som fløytevirtuos, der han ofte framførte egne komposisjoner. Dette var vanligvis fantasier, variasjoner, og arrangementer for fløyte og piano.

I 1828 startet Böhm sitt eget fløyteverksted i München, med forbedring av instrumentets konstruksjon og klang som et viktig formål. Inspirert av den fyldige tonen til den engelske fløytisten Charles Nicholson, som han møtte på en tur i London, gjennomførte han en betydelig endring og forbedring av fløytens konstruksjon. I 1932 hadde han utviklet sitt «Böhm–system», som omfattet boringen, akustisk korrigert plassering av tonehullene, og forbedret spillemekanisme. Böhm fortsatte sitt arbeid med perfeksjonering av fløyten. I 1847 lanserte han en ny modell, som bidro i vesentlig grad til hans store berømmelse. Dette var en metallfløyte med sylindrisk boring og konisk munnstykke. Fra 1854 bygde Böhm også sylindriske trefløyter, og i 1954 startet han produksjon av en altfløyte.

I 1860 kjøpte urmakeren Karl Mendler Böhms produksjonsutstyr. Fra dette året ble fløytene merket «Boehm & Mandler / München». Imidlertid fortsatte Böhm som medarbeider i firmaet helt til sin død i 1881. Mendlers sønn Karl, som ledet firmaet fra 1888, solgte verkstedet til E.R. Leibl (Nuremberg) i 1903. Virksomheten opphørte da produksjonslokalene ble rammet av bombing i 1944.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg