Theobald Böhm

Faktaboks

Theobald Böhm

Boehm

født:
9. april 1794, München, Tyskland
død:
25. november 1881, München, Tyskland

Theobald Böhm var en tysk fløytist, fløytemaker, komponist og gullsmed. Han er mest kjent for sin viktige rolle i utviklingen av tverrfløyta på 1800-tallet.

Böhm ble født i München, som sønn av en gullsmed. Theobald ble også utdannet i faget, samtidig som han startet studier hos fløytisten Johann Nepomuk Kapeller. I 1818 ble Böhm ansatt som fløytist i det kongelige hofforkesteret i München. Han gjennomførte også flere konsertturnéer som fløytevirtuos, der han ofte framførte egne komposisjoner. Dette var vanligvis fantasier, variasjoner, og arrangementer for fløyte og piano.

I 1828 startet Böhm sitt eget fløyteverksted i München, med forbedring av instrumentets konstruksjon og klang som et viktig formål. Inspirert av den fyldige tonen til den engelske fløytisten Charles Nicholson, som han møtte på en tur i London, gjennomførte han en betydelig endring og forbedring av fløytens konstruksjon. I 1932 hadde han utviklet sitt «Böhm–system», som omfattet boringen, akustisk korrigert plassering av tonehullene, og forbedret spillemekanisme. Böhm fortsatte sitt arbeid med perfeksjonering av fløyten. I 1847 lanserte han en ny modell, som bidro i vesentlig grad til hans store berømmelse. Dette var en metallfløyte med sylindrisk boring og konisk munnstykke. Fra 1854 bygde Böhm også sylindriske trefløyter, og i 1954 startet han produksjon av en altfløyte.

I 1860 kjøpte urmakeren Karl Mendler Böhms produksjonsutstyr. Fra dette året ble fløytene merket «Boehm & Mandler / München». Imidlertid fortsatte Böhm som medarbeider i firmaet helt til sin død i 1881. Mendlers sønn Karl, som ledet firmaet fra 1888, solgte verkstedet til E.R. Leibl (Nuremberg) i 1903. Virksomheten opphørte da produksjonslokalene ble rammet av bombing i 1944.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg