Faktaboks

Hameln

engelsk Hamelin

Uttale
hˈameln
Rattenfängerhaus Hameln
Hameln er kjent fra sagnet om Rottefangeren fra Hameln, som i 1284 skal ha lokket barna med seg ut av byen med sin fløyte fordi borgerne ikke ville utbetale den avtalte lønn for utryddelse av rottene. Rattenfängerhaus (rottefangerhuset) i gamlebyen er fra 1602.

Hameln er en by i Tyskland, Niedersachsen, ved Weser, 40 kilometer sørvest for Hannover, med 57 000 innbyggere (2020).

Hameln er et handels- og turistsenter. Byen har institutt for solenergiforskning, maskin-, elektro- og næringsmiddelindustri, teppefremstilling med mer. Det finnes en vakker Altstadt (gamleby) med borgerhus i «Weser-renessanse», blant annet Rattenfängerhaus (rottefangerhus, 1602) og Hochzeitshaus (bryllupshus, 1610–1617). Münsterkirche er i tidlig gotikk, likeså Marktkirche, ombygd på 1300-tallet.

Historie

Hameln har fra gammelt av vært et overgangssted ved Weser, og bosetningen går tilbake til sakserne. Rundt 750 ble stedet en utpost for kristen misjon, og også et militært støttepunkt, og det var hansestad i årene 1426–1572. Stedet er kjent fra sagnet om Rottefangeren fra Hameln, som i 1284 skal ha lokket barna med seg ut av byen med sin fløyte fordi borgerne ikke ville utbetale den avtalte lønn for utryddelse av rottene. Denne hendelsen ble foreviget av Robert Browning i diktet «The Pied Piper of Hamelin» (1842).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg