Quena
Quena
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Quena
Munnstykket på quena
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Quena er en endeblåst kantfløyte som spesielt brukes i andesmusikken, i landene Peru, Bolivia, Chile, Ecuador og Argentina.

En quena er laget av et åpent rør av bambus eller tre, med seks fingerhull og ett tommelhull på baksiden. Lyden produseres ved at utøveren delvis lukker den øvre enden av røret med underleppe/hake, og blåser en luftstrøm mot et skår i kanten. Quenaen gir en diatonisk skala med grunntone G. Det finnes også en større utgave, quenacho, med grunntone D.

Quena er et sentralt instrument i folkemusikken til quechua og aymarafolkene. Instrumentet ble kjent internasjonalt på 1960-tallet som soloinstrument i grupper som Los Incas og Los Jairas, og senere gjennom den chilenske Nueva Canción-bevegelsen og gruppene Inti-illimani, Quilapayún og Illapu.

En verdenskjent quenamelodi er den folkemusikkinspirerte El Condor Pasa i innspillingen med Simon & Garfunkel og Los Incas på albumet Bridge over Troubled Water (1970).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg