Kampen Janitsjarorkester

Et janitsjarorkester er sammensatt av blåse- og slagverksinstrumenter, men i motsetning til brassband har de ikke noen standardisert besetning. Bildet viser Kampen Janitsjarorkester i forbindelse med orkesterets 75-årsjubileum i 2004.

Av /Scanpix.

Janitsjarorkester eller janitsjarkorps er et musikkorpssammensatt av blåse- og slagverksinstrumenter. Janitsjarorkestre har i motsetning til brassband ikke noen standardisert besetning, og kan variere i både antall og utforming.

Faktaboks

Uttale
janitsjˈarorkester
Også kjent som

janitsjarkorps

Janitsjar var opprinnelig navnet på en soldat i infanterikorps i Det osmanske riket. Janitsjarenes musikk påvirket europeisk klassisk musikk og ga inspirasjon til utviklingen av europeiske militære musikkorps.

Besetning

Et janitsjarkorps består ofte av følgende instrumenter:

I tillegg tar noen janitsjarkorps også i bruk blant annet engelsk horn, altklarinett, kontrabassklarinett, kontrafagott, sopransaksofon, kontrabass, piano og harpe.

Hvordan besetningen ser ut, avhenger av størrelse på ensemblet (antall medlemmer) og repertoarvalg. De største verkene krever oftere større ensembler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg