Sjøfløyte

Sjøfløyte av Nils Stuvstad

Av /Ringve Musikkmuseum.
Sjøfløyte - Steinar Ofsdal er ein av dei fremste utøvarane på dette instrumentet.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sjøfløyte er et folkelig navn på en lengre type spaltefløyte av tre med vanligvis 7 + 1 fingerhull. Denne fløytetypen er ofte også karakterisert som byfløyte. Sjøfløyta er gjerne på størrelsen med en altblokkfløyte og lages i to eller tre separate deler. Den har hovedsakelig hatt sin utbredelse som folkemusikkinstrument i områdene Valdres, Hallingdal, Numedal og Telemark. Benevnelsen sjøfløyte påtreffes også på Agder, og opptrer i tillegg som dialektord for trefløyte i enkelte bygder på Vestlandet. Det finnes fremdeles flere dyktige utøvere på sjøfløyte, og instrumentet opptrer regelmessig under den årlige landskappleiken.

Historikk

Mens de mindre bygdefløytene er inspirert av barokkblokkfløytas utstasinger, er sjøfløytene (byfløytene) mer preget av klassisismens enklere former fram mot slutten av 1700-tallet. Navnet oppsto trolig fordi disse fløytene ble importert til Norge via sjøveien, og mest trolig hovedsakelig fra Tyskland. Etter hvert begynte lokale fløytemakere å modifisere både tonekvaliteten og den tempererte skalaen på de importerte fløytene, slik at de passet bedre med den tradisjonelle tonefølelsen man fant på bygdene. Enkelte startet også opp en egen produksjon av fløyter for salg.

Tradisjonsbærere

Numedal har siden slutten av 1800-tallet vært det sterkeste tradisjonsområdet for sjøfløyta. Den som mer enn noen har ført sjøfløytetradisjonen fram mot vår tid, var fløytemakeren Nils Stuvstad (1909–1980) fra Flesberg i Numedal. Han lagde flere hundre sjøfløyter, og den beste av dem tok direkte utgangspunkt i den fløyta som sambygdingen Knut Juveli (1865–1956) spilte på. Dette var ei billig altblokkfløyte med barokkboring av det tyske merket «Schlosser». Andre kjente tradisjonsbærere på sjøfløyte var Herleik Stuvstad (1897–1985) fra Flesberg, Torbjørg Fykerud (1828–1920) fra Sauherad og Sveinung Bamble (1881–1975) fra Heddal.

Sjøfløyta i dag

I dag er det flere fløytemakere som fortsatt produserer sjøfløyter. Dette gjelder blant andre Sverre Heimdal og Bodil Diesen. Blant de fremste utøverne på sjøfløyte finner vi Per Midtstigen (født 1953), Steinar Ofsdal (født 1948), Hans Fredrik Jacobsen (født 1954) og Tellef Kvifte (født 1947). I tillegg har vi fått fram flere yngre dyktige sjøfløytespillere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg