Logo
Logo
Av .
Christine Lagarde
Christine Lagarde fra Frankrike er siden 1. november 2019 president i Den europeiske sentralbank.
Mario Draghi

Den europeiske sentralbank var ledet av Mario Draghi fra Italia fra november 2011 til oktober 2019.

ESB (ECB på engelsk), er EUs sentralbank. Det er et overnasjonalt organ. Sentralbanken er kjernen i EUs Økonomiske og monetære union (ØMU), som ble opprettet i 1999.

Faktaboks

Også kjent som

ESB, ECB

ESB utsteder eurosedler og mynt og bestemmer pengepolitikken i eurosonens medlemsland, herunder rentenivået.

Christine Lagarde fra Frankrike er ESB-sjef (president) siden 1. november 2019.

Organisering og beslutninger

ESB styres av et råd (General Council) som består av bankens eget styre (Executive Board), samt sentralbanksjefene i hvert av eurolandene.

Beslutninger fattes med flertallet av 21 stemmer, der 6 er styrets stemmer, 4 er stemmene til 4 av de 5 største euro-økonomiene som har stemmerett på omgang hver måned, og der de resterende 11 stemmer går på omgang hver måned blant alle øvrige euro-land.

ESBs øverste sjef, presidenten, har likevel en sentral og innflytelsesrik rolle i beslutningene, for eksempel når det gjelder rentenivået i euroområdet.

EUs sentralbank er en juridisk person i folkeretten og har sete i Frankfurt am Main i Tyskland. Dette innebærer juridisk uavhengighet fra medlemslandene.

Alle EUs medlemsland har skutt inn kapital i ESB, alt etter størrelsen på befolkningen og bruttonasjonalprodukt.

ESSB

ESB leder samtidig hele Det europeiske system av sentralbanker (ESSB, The European System of Central Banks, ESCB) for alle EUs medlemsland.

ESSB består av ESB og de nasjonale sentralbanker i medlemslandene. I land utenfor eurosonen, som for eksempel Danmark og Sverige, har de nasjonale sentralbankene en viss frihet til selv å bestemme pengepolitikken, men er underlagt bestemte standardkrav som regulerer forholdet mellom deres valuta og euroen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg