Den europeiske sentralbank, ESB (ECB på engelsk), er EUs sentralbank. Sentralbanken er kjernen i EUs Økonomiske og monetære union (ØMU), som ble opprettet i 1999.

ESB utsteder eurosedler og mynt og bestemmer pengepolitikken i eurosonens medlemsland, herunder rentenivået.

Mario Draghi fra Italia er ESB-sjef (president) siden november 2011.

ESB styres av et råd (General Council) som består av bankens eget styre (Executive Board), samt sentralbanksjefene i hvert av eurolandene.

Beslutninger fattes med flertallet av 21 stemmer, der 6 er styrets stemmer, 4 er stemmene til 4 av de 5 største euro-økonomiene som har stemmerett på omgang hver måned, og der de resterende 11 stemmer går på omgang hver måned blant alle øvrige euro-land.

ESBs øverste sjef, presidenten, har likevel en sentral og innflytelsesrik rolle i beslutningene, for eksempel når det gjelder rentenivået i euroområdet.

EUs sentralbank er en juridisk person i folkeretten og har sete i Frankfurt am Main i Tyskland.

Alle EUs medlemsland har skutt inn kapital i ESB, alt etter størrelsen på befolkningen og bruttonasjonalprodukt.

ESB leder samtidig hele Det europeiske system av sentralbanker (ESSB, The European System of Central Banks, ESCB) for alle EUs medlemsland.

ESSB består av ESB og de nasjonale sentralbanker i medlemslandene. I land utenfor eurosonen, som for eksempel Storbritannia, Danmark og Sverige, har de nasjonale sentralbankene en viss frihet til selv å bestemme pengepolitikken, men er underlagt bestemte standardkrav som regulerer forholdet mellom deres valuta og euroen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.