Eswatini

Faktaboks

Også kjent som
Swaziland (fram til 2018)
Offisielt navn
Umbuso weSwatini (swazi), Kingdom of Eswatini (engelsk)
Norsk navn
Kongedømmet Eswatini
Statsform
Monarki i Afrika
Hovedstad
Mbabane (administrativ), Lobamba (konstitusjonell)
Innbyggertall
1 269 112
Landareal
17 200 km²
Totalareal
17 360 km²
Innbyggere per km²
73,79
Offisielt/offisielle språk
Siswati, engelsk
Religion
Lokale religioner, kristendom
Nasjonaldag
6. september
Statsoverhode
Mswati 3
Statsminister
Ambrose Dlamini
Mynt
Lilangeni à 100 cents
Valutakode
SZL
Flagg
Riksvåpen

Swaziland

Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Mswati 3 er konge av Swaziland siden 1986. Foto fra 2014.

Av .

Artikkelstart

Eswatini, før 2018 kalt Swaziland, er et monarki i sørøstlige Afrika. Eswatini er regionens minste stat og grenser til Sør-Afrika i nord, vest og sør, og til Mosambik i øst. Hovedstad er Mbabane. Landet er bundet til Sør-Afrika gjennom en toll- og valutaunion.

Eswatini ble i 1894 protektorat under boerrepublikken Transvaal, men etter boerkrigen i 1899-1902 kom Eswatini under britisk kontroll. Eswatini ble et selvstendig kongedømme med egen grunnlov fra 1968, og eneveldig monarki fra 1973. Eswatini er i dag et av de siste monarkier i verden der kongen har absolutt makt.

Navnet er etter swazi, landets dominerende folkegruppe. Eswatinis nasjonalsang er Nkulunkulu Mnikati wetibusiso temaSwati.

Geografi og miljø

Eswatini er et lite land (17 363 kvadratkilometer) med et variert og frodig landskap, rikt på naturresurser. Landet ligger på skråningen av det sørafrikanske høyplatå, med høyest terreng i vest og lavest i øst. Hovedstad og største by er Mbabane, med 95 000 innbyggere. Lebombofjellene i det sørlige Afrika strekker seg gjennom Sør-Afrika, Mosambik og Eswatini. Klimaet varierer fra tropisk til temperert.

Folk og samfunn

Befolkningen i Swaziland er hardt rammet av hiv-/aids-epidemien. Plakater av denne typen er ett av virkemidlene som brukes for å informere om hvordan man kan beskytte seg mot smitte. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

I motsetning til andre land i Afrika har Eswatini en relativt homogen befolkning; den etniske majoriteten er swazi. Etterkommere av europeere (hvite) utgjør 3 prosent. Offisielle språk er swazi og engelsk.

Om lag 40 prosent av befolkningen er kristne sionister (en blanding av kristendom og lokal folketro) og 20 prosent er romersk-katolske. Blant resten av befolkningen finnes det anglikanske kristne, metodister og mormoner, men også muslimer, baha'i og jøder.

I løpet av de to siste tiårene er hiv/aids blitt en folkesykdom i Eswatini, som i dag er det landet i verden hvor størst andel av befolkningen er hiv-smittet (30 prosent). Den forventede levealderen er derfor lav; 49 år for kvinner og 50 for menn. Polygami er utbredt blant velstående, ikke minst i kongefamilien.

Klasseskillene i Eswatini er store. 69 prosent av befolkningen er ikke i stand til å dekke grunnleggende behov for mat, mens 43 prosent lever i kronisk fattigdom.

Stat og politikk

Siden kong Sobhuza II (konge fra 1899 til 1982) forkastet grunnloven og erklærte seg eneveldig i 1973, har den politiske situasjonen vært preget av splittelse mellom kongemakten og kritikere av denne.

Eswatini er ett av de siste absolutte monarkier i verden, og Afrikas eneste. Kongen er statens overhode, med lovgivende og dømmende makt. Kong Mswati III styrer landet ved dekret gjennom moderne statlige enheter, men partipolitisk aktivitet er ikke tillatt. Statsministeren er leder av regjeringen og utfører i praksis den utøvende makt. Kongen utnevner 10 av de 65 medlemmene i parlamentet, inkludert statsministeren, og kan nedlegge veto mot vedtatte lover i den lovgivende forsamlingen.

Eswatini er medlem av FN og de fleste av FNs særorganisasjoner, blant annet Verdensbanken, for øvrig av blant annet Verdens handelsorganisasjon, Commonwealth, Afrikanske Union, SADC og Cotonou-avtalen (tidligere Lomé-konvensjonen).

Historie

Sobhuza 2 (1899–1982) tiltrådte tronen i 1921 og var regent fram til sin død i 1982. Han spilte en avgjørende rolle i prosessen som ledet til Swazilands uavhengighet i 1968.
The National Archives UK.
Lisens: CC BY 2.0

Swasiene etablerte seg i dagens Eswatini i begynnelsen av det 19. århundret, etter angrep fra zuluer i Mosambik. I løpet av 1800-tallet kom europeere inn i området for å søke konsesjoner, og i 1894 ble Eswatini et protektorat under Transvaal. Begrenset selvstyre ble ikke gitt før 1963, og fire år senere ble Eswatini et uavhengig kongedømme med ny grunnlov. 6. september 1968 oppnådde Eswatini full uavhengighet, men beholdt medlemskapet i Det britiske samvelde.

I 1973 avskaffet kong Sobhuza II grunnloven for i 1978 å vedta en ny grunnlov, som konsentrerte all makt rundt kongen. Etter kong Sobhuzas død i 1982 ble ett av hans 210 barn, prins Makhosetive Dlamini, valgt som hans etterfølger og kronet som kong Mswati III i 1986.

Økonomi og næringsliv

Eswatini økonomi er i hovedsak landbruksbasert. Omlag 60 prosent av landbruket drives som husholdningsjordbruk, mens sukkerrør er den viktigste eksportvaren. Andre eksportvarer er bruskonsentrater, bomullstekstiler, tremasse og forbruksvarer, og kulldrift og mineralressurser som asbest, gull og diamanter er også en viktig del av industrien. Landet har flere naturreservater, og turisme er under utvikling.

Eswatini økonomi er tett forbundet til Sør-Afrikas, og en stor del av statens inntekter består av inntekter fra den sørafrikanske tollunionen. Valutaen, lilangeni (forkortet SZL), er knyttet til den sørafrikanske randen, og inflasjon i landet er derfor sterkt påvirket av priser i nabolandet. Sørafrikanske rand (ZAR) er også i bruk, og vekslingskursen mellom SZL og SAR er 1:1.

Kunnskap og kultur

En av hovedprioriteringene ved landets uavhengighet i 1968 var å utvide skolesystemet. I løpet av de følgende 20 årene ble store ressurser gjort tilgjengelig for alle utdanningsnivåer, og regjeringen arbeidet systematisk mot å sikre grunnskoleutdanning for alle i 1985. Grunnet økonomiske begrensninger, AIDS-epidemien og fattigdom har det imidlertid vært vanskelig å opprettholde FNs utdanningskrav. Om lag 12 prosent av den voksne befolkningen er analfabeter.

Norge og Eswatini

Eswatini er representert i Norge ved sin ambassade i København, mens Norge er representert i Eswatini ved sin ambassade i Pretoria (Sør-Afrika) og konsulat i Mbabane.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg