Absolutisme er en generell betegnelse på en styreform hvor den styrende har uinnskrenket makt. Eneveldige eller absolutte kongedømmer ble etablert i flere europeiske land på 1600-tallet, og ble i de fleste sammenhenger avløst av konstitusjonelle monarkier eller republikker i århundrene som fulgte. I vår egen tid kan styreformene i blant annet Eswatini, Saudi-Arabia, Brunei, Qatar og Oman regnes som absolutistiske.

Faktaboks

Uttale
absolutˈisme
Etymologi
av latin ‘fullstendig’

I en mer innskrenket betydning kan absolutisme også betegne styreformer der den styrende har uinnskrenket makt, men der denne samtidig respekterer et sett av stående lover eller en grunnlov. Eksempler på denne styreformen i vår tid er Vatikanstaten, der paven er gitt uinnskrenket makt gjennom en grunnlov, og De forente arabiske emirater, der forholdet mellom emiratene er regulert i et sett av felles lover, men der hver enkelt emir har enevoldsmakt innenfor grensene til sitt eget emirat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg