Fredrik Vilhelm – kurfyrste av Brandenburg

Fredrik Vilhelm (den store), kurfyrste av Brandenburg. Tresnitt fra 1800-tallet, etter et kobberstikk av Johann Hainzelmann fra 1692.

Fredrik Vilhelm av Bibliografisches Institut Mannheim/KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Fredrik Vilhelm var kurfyrste av Brandenburg fra 1640, og ble kalt den store kurfyrste. Han var sønn av kurfyrste Georg Wilhelm. Hans mål var å samle og avrunde sitt tredelte rike; Øst-Preussen, Brandenburg og Kleve, og skape et sterkt monarki. I 1648 vant han Bak-Pommern, i 1660 ble Øst-Preussen løst fra polsk lenshøyhet; derimot hindret Frankrike i 1679 hans erobring av det svenske For-Pommern, til tross for seieren ved Fehrbellin i 1675.

Hans dynastiske politikk svingte mellom Frankrike og Østerrike, og indirekte styrket den det protestantiske Tyskland. Innad kuet han adelen, reformerte skattevesenet, skapte en sterk hær, hjalp næringslivet opp ved postvesen og kanaler, og innkalte franske hugenotter, særlig for å fremme industrien. Han bygde også en flåte og begynte kolonisasjoner. Som regent, feltherre og diplomat var han dyktig, og ble den virkelige grunnleggeren av den prøyssiske stat.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.