Fredrik Vilhelm (kurfyrste av Brandenburg)

Faktaboks

Fredrik Vilhelm
ty. Friedrich Wilhelm
Født
1620
Død
1688

Fredrik Vilhelm (den store), kurfyrste av Brandenburg. Tresnitt fra 1800-tallet, etter et kobberstikk av Johann Hainzelmann fra 1692.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Fredrik Vilhelm var kurfyrste av Brandenburg fra 1640, og ble kalt den store kurfyrste. Han var sønn av kurfyrste Georg Wilhelm. Hans mål var å samle og avrunde sitt tredelte rike; Øst-Preussen, Brandenburg og Kleve, og skape et sterkt monarki. I 1648 vant han Bak-Pommern, i 1660 ble Øst-Preussen løst fra polsk lenshøyhet; derimot hindret Frankrike i 1679 hans erobring av det svenske For-Pommern, til tross for seieren ved Fehrbellin i 1675.

Hans dynastiske politikk svingte mellom Frankrike og Østerrike, og indirekte styrket den det protestantiske Tyskland. Innad kuet han adelen, reformerte skattevesenet, skapte en sterk hær, hjalp næringslivet opp ved postvesen og kanaler, og innkalte franske hugenotter, særlig for å fremme industrien. Han bygde også en flåte og begynte kolonisasjoner. Som regent, feltherre og diplomat var han dyktig, og ble den virkelige grunnleggeren av den prøyssiske stat.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg