ballspill

Grekere som spiller et ballspill. Del av et marmorrelieff på en statuebasis fra Athen, ca. 510 fvt.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

– Til høyre: Fra et ballspill ca. 2500 år senere. Finalen i fotball-VM 2002, der Brasil slo Tyskland 2–0. Brasilianske Ronaldo scorer her på Tysklands keeper Oliver Kahn.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ballspill. Fra en landskamp i fotball mellom England og Skottland i 1879.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Ballspill er bruk av ball i lek og idrett.

Spillene kan grupperes i presisjonsspill, racketspill, lagspill med balltre og lagspill mot mål. Ballen varierer i størrelse og vekt mellom de forskjellige spill, men er som regel kuleformet, enten kompakt eller luftfylt. Unntak er den eggformede ballen i rugby, amerikansk fotball og australsk fotball, fjærballen i badminton, den flate pucken i ishockey og steiner med håndtak i curling. Ballen kastes og/eller sparkes, eller slås med hendene eller et redskap (racket, kølle, balltre, ).

Presisjonsspill er som regel individuelle spill uten fysisk kontakt mellom deltakerne. Det brukes slagredskap (golf, biljard) eller ikke (bowling, boccia, curling). Spillenes hensikt er å slå eller sende ballen ned i hull eller nærmest mulig et mål.

Racketspill spilles én mot én eller to mot to, men uten fysisk kontakt, ofte innendørs. Ballen slås med racket, enten frem og tilbake over et nett (tennis, bordtennis, badminton) eller mot vegger (squash, pelota). I andre og mer opprinnelige spill brukes hendene som racket (court handball, fives, jeu de paume). Spillenes hensikt er å vinne ballvekslinger, altså forhindre motstanderen i å returnere ballen korrekt.

Lagspill med balltre spilles utendørs med relativt kompliserte regelverk og uten særlig fysisk kontakt (baseball, softball, cricket). Spillenes hensikt er å score poeng ved løp mellom visse punkter på banen når ballen er slått vekk.

Lagspill mot mål er konkurranser mellom to lag som forsvarer hvert sitt mål, fører ofte til voldsom fysisk kontakt. Ballen kastes og/eller sparkes (håndball, fotball, rugby, amerikansk fotball, basketball, vannpolo) eller slås med kølle (landhockey, ishockey, bandy, polo, lacrosse). Spillenes hensikt er å score flest mål.

Volleyball er et spill som faller utenfor disse fire gruppene, et lagspill som minner mest om et racketspill. Ballen slås frem og tilbake over et nett med hendene, hensikten er å vinne ballvekslinger.

Historikk

Et australsk jentelag i rugby i 1930. Kvinner har spilt rugby siden idretten ble oppfunnet, men først i 1991 ble det arrangert VM i rugby union for kvinner, og i 2000 i rugby leauge.

Av /State Library of New South Wales.

Relieffer viser at ballspill var en alminnelig fornøyelse hos kinesere, egyptere og grekere i oldtiden. Hos grekerne og romerne gikk det etter hvert over til å bli et ledd i den fysiske oppdragelsen, blant annet med egne avdelinger for ballspill ved romerske badeanstalter. Også i Norden var ballspill utbredt i oldtid og middelalder, særlig knattleikr, hvor en treball ble slått med et balltre av tre eller ben. Baseball og cricket har muligens sitt utspring i dette spillet. Senere kom soppleikr, med en bløtere ball.

Ved hoffene i Europa ble det spilt jeu de paume, hvor man opprinnelig benyttet håndflaten å slå med, senere en slags racket. Spesielle ballhus ble bygd, og etter hvert ble spillet spesialisert, forskjellige balltyper tatt i bruk, og de ulike racketspill tok form. England har vært foregangslandet og utformet på 1800-tallet reglene for de fleste ballspill som nå dyrkes verden over.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg