Bandy (baneskisse)

Bandy. Bane med oppmerking og avstander.

Av /Store norske leksikon ※.
Bandy (VM-finale)

Bandy. Fra VM-finalen mellom Sverige og Russland i Finland 2001, der Russland vant 6–1. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Bandy er en idrett som spilles på isbane, mellom to lag som går på skøyter og slår og fører ballen med bandykøller. Spillets hensikt er å score flest mål, det vil si plassere ballen i motstanderens mål.

Faktaboks

Uttale
bˈændi
Etymologi
antakelig av engelsk ‘slå frem og tilbake’

Bandy kommer opprinnelig fra England, og banestørrelse og spilleregler er nesten som i fotball. Det spilles bandy på høyt internasjonalt nivå i Norden (Norge, Sverige, Finland) og Russland.

På landslagsnivå har det de siste årene vært sju lag som regelmessig har vært i A-VM: Russland, Sverige, Finland, Kasakhstan, Norge, USA og Tyskland. Et lag rykker ned fra A-VM og et lag rykker opp fra B-VM hvert år.

I 2019 rykket Nederland ned og Estland opp, og i 2020 rykket Ungarn opp, mens ingen rykket ned som følge av at A-VM ble avlyst. Ungarn vant B-VM i 2023 og skal spille A-VM i 2024.

Utstyr, bane og regler

Hvert lag har, i likhet med fotball, elleve spillere på banen, ti utespillere og en målvakt uten kølle; i tillegg innbyttere, derav som oftest en målvakt. Antall spillerbytter er ubegrenset og kan skje når som helst, så lenge det ikke er corner. I bandy er det flytende bytter, som vil si at man ikke trenger å bytte kun når det er stopp i spillet.

Køllene er buet i slagenden, hvor de har surringer av lær eller tape. Største lengde er 1,25 meter langs yttersiden av buen. Ballen er en liten, hard plastball med korkkjerne og en lett synlig rødfarge: diameter 6,5 centimeter, vekt 60–65 gram.

Det er færre skader i bandy enn i ishockey og fotball, men spillerne bruker hjelm, munnbeskytter/visir, hansker, susp, beskyttelsesbukse og leggskinner. Målvakten bruker dessuten hel ansiktsmaske og store leggskinner.

Banen er rektangulær med naturis eller kunstfrossen is. Den er 90–110 meter lang, 45–65 meter bred og delt i to av midtlinjen. Internasjonale minimumsmål er 100 x 60 meter. Banen er omgitt av 15 centimeter høye, sammenkoblede vant på sidelinjene. Disse returnerer ballen inn på banen, men er ikke festet til isen og glir lett unna hvis de blir truffet av en spiller. Målburene er plassert midt på kortlinjene og er 3,5 meter brede og 2,1 meter høye.

Regler

En bandykamp varer to omganger à 45 min, og i aldersbestemte klasser varer kampene ned til 2 x 25 minutter. I cupkonkurranser er det vanligvis 2 x 15 minutter ekstraomganger ved uavgjort etter ordinær tid. Disse kan spilles fullt ut eller til det ene laget scorer (golden goal). Er det fremdeles uavgjort, benyttes straffeslagkonkurranse for å avgjøre kampen.

Ved kampstart og etter scoring starter spillet ved at det ene laget tar avslag fra banens midtpunkt. Ballen kan føres eller passes videre med kølle, skøyter eller kropp, men mål kan bare scores med køllen. Å stoppe eller passe ballen med hendene er ikke tillatt, men målvakten kan ta ballen med hendene inne i straffefeltet. Han må da kaste den fra seg etter å ha holdt den høyst fem sekunder.

Offside-bestemmelsene er som i fotball. Går ballen over sidelinjen, settes den i spill ved et frislag fra det sted den passerte vantet. Spilles ballen over motstanderens kortlinje av angripere, settes den i spill ved utkast fra målvakten. Spiller en forsvarer ballen over egen kortlinje, dømmes hjørneslag til angriperlaget. Dette tas fra nærmeste hjørnefelt og inn foran mål. Alle forsvarere må stå på eller bak den del av kortlinjen som er innenfor eget straffefelt (gjerne inne i målet), alle angripere utenfor straffefeltet og minst fem meter fra kortlinjen. Etter et tilfeldig avbrudd settes spillet i gang igjen ved at dommeren legger ballen på isen mellom to spilleres køller (tekning).

Forseelser

Kampene ledes av en dommer som dømmer frislag, straffeslag og utviser spillere for regelbrudd. Voldsomt og farlig spill er forbudt, slik som å sparke, spenne ben for, holde eller hindre motspillere med hender eller kølle, slå eller stoppe ballen med køllen over skulderhøyde, kaste seg ned på isen, slå på eller binde opp motspilleres køller, spille uten kølle eller med brukket kølle, eller å trenge vekk en spiller som ikke har ballen. Dette straffes med frislag, som tas fra det sted forseelsen ble begått, alle motspillere må stå minst fem meter unna.

For forseelser inne i straffefeltet kan det dømmes straffeslag fra et punkt tolv meter foran mål. Dømmes frislag inne i straffefeltet, trekkes det ut til nærmeste frislagpunkt på straffefeltlinjen. En spiller kan også få straff i form av utvisning: fem minutter, ti minutter eller for resten av kampen. Han kan vanligvis ikke erstattes av en annen spiller.

Historikk

Bandy oppstod i England, hvor det er kjent fra midten av 1700-tallet. Det ble særlig spilt i de største fotballklubbene, og National Bandy Association ble dannet i 1891. Samme år ble den første internasjonale kampen spilt mellom nederlandske Dutch one Haarlem og engelske Bury Fen (fra Fen-distriktet nordøst for London). Sistnevnte regnes som den første moderne bandyklubben og la grunnlaget for nåværende regelverk. Idretten spredte seg samtidig til andre land, blant annet Nederland, Sverige og Russland (via engelske håndverkere i St. Petersburg). Sporten kom noe senere til Norge og Finland.

I Norge ble Kristiania Hockeyklubb stiftet i 1903, og den første offisielle kampen ble spilt i 1905 mellom denne klubben og Kristiania Skøiteklub. I 1912 gikk man over til sjumannsspill etter mellomeuropeisk mønster og kalte det hockey på is eller ishockey. I 1929 gikk man tilbake til ellevemannsspill kalt for å skille bandy fra ishockey.

Den første landskampen ble spilt i 1927 (tap 1–3 mot Sverige på Frogner Stadion; ellevemannsspill). Norges første seier kom under OL i Oslo i 1952 (2–1 mot Sverige), hvor bandy var demonstrasjonsidrett.

Bandy har størst utbredelse på Østlandet, spesielt i Oslo, Bærum og Drammens-distriktet. Noen folkesport, som i Sverige og Finland, er den ikke blitt.

Det var svært vanlig for toppidrettsutøvere å kombinere fotball og bandy – med fotball på sommeren og bandy på vinteren. Odd Johnsen fikk 180 kamper og 57 mål i Eliteserien i fotball, mens han også spilte 31 landskamper for Norges bandylandslag.

Internasjonale konkurranser

Det internasjonale bandyforbundet, Federation of International Bandy (FIB), ble stiftet i 1955. Det har tilslutning fra 27 land, inkludert Norge, Sverige, Finland og Russland. VM er arrangert fra 1957, fra 1961 annethvert år og fra 2003 årlig. VM i 1993 ble spilt i Hamar Olympiahall (Vikingskipet). Norges beste plasseringer er sølvmedalje i 1965 og bronsemedalje i 1993. Fra og med 2004 arrangeres også årlige VM for kvinner. Sverige har vunnet alle mesterskap.

Det ble arrangert bandy-VM for kvinner i Oslo i 2020. Kampene ble spilt på Ullevaal, Voldsløkka og Frogner. Sverige vant 1–0 i finalen over Russland, mens Norge ble nummer tre etter 6–1-seier over Finland i bronsefinalen.

Organisering i Norge

Norges Bandyforbund ble stiftet i 1920 under navnet Norges Ishockeyforbund, og før det sorterte bandy under Norges Fotballforbund. NM for sjumannslag ble arrangert i 1912–1928. I 1929 fikk forbundet sitt nåværende navn, og man gikk over til NM for 11-mannslag. Seriesystemet ble innført i 1947, det er nå fire divisjoner. Fra 1976 blir vinneren av elitedivisjonen seriemester, deretter spilles et sluttspill mellom de fire beste, hvor vinneren blir norsk mester. Bandy for damer på ishockeybane har hatt offisiell status fra sesongen 1983/84, se rinkbandy. Bandyforbundet organiserer også innebandy, en hallidrett som spilles uten skøyter på bart underlag med plastball og plastkøller mellom seksmannslag, samt landhockey. Forbundet har totalt over 30 000 medlemmer (2018), men de fleste spiller innebandy.

De beste lagene i Norge på herresiden er Ready, Solberg og Stabæk. Stabæk er mestvinnende klubb i Norge med 24 NM-gull, inkludert 11 de siste 14 årene. Drafn, som har gått sammen med en rekke andre lag i Drammen og stiftet Drammen Bandy, har vunnet nest flest med 19.

I 2019 vant Ready serien foran Stabæk, og begge var klare for NM-finale da koronaviruset satte en stopper for finalen. Også damefinalen ble avlyst. Høvik vant serien foran Stabæk.

I 2022 trakk Solberg det lengste strået med 2–1-seier over Stabæk i herrenes NM-finale, mens Ready vant på straffer over Høvik.

I 2023 vant Stabæk 5–4 over Ready etter en utrolig snuoperasjon, mens Readys damelag slo Stabæk 5-1.

Les mer i Store norske leksikon

Lenke til andre nettsteder

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg