Landhockey

Landhockey spilles med køller som minner om bandykøller. Bildet er fra en kamp i 1986 mellom Malaysia (i gult) og Sør-Korea. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Landhockey er et utendørs ballspill mellom to lag som spilles med køller og en liten, hard ball. Landhockey minner om bandy. Det er likevel annerledes enn bandy, siden både køllene og ballene er forskjellige fra i bandy. I tillegg er banene forskjellige, samt utstyret på spillerne. Bandy foregår om vinteren med skøyter, mens landhockey bedrives på vår, sommer og høst.

Faktaboks

Uttale
-håki
Etymologi
engelsk hockey, muligens fra fransk ‘hyrdestav, krokstav’

Banen har et mål i hver ende av banen. Spillets hensikt er å score flest mål ved å slå ballen inn i motpartens mål. Begge lag har elleve spillere på banen, ti utespillere og målvakt (også med kølle); i tillegg har hvert lag fem innbyttere.

Landhockey ble utformet i Storbritannia i 1850-årene og spredte seg først til de britiske koloniene. Sporten er nå en av verdens største idretter. Landhockey spilles også innendørs på håndballbane med seks spillere per lag.

Utstyr og bane

Ballen har omkrets 22,4–23,5 centimeter og veier 156–163 gram, vanligvis hvit og laget av plast. Køllene er opptil 95 centimeter lange og mellom 340 og 794 gram tunge. Køllene har et buet kølleblad som er flatt på venstre side og avrundet på høyre. Spillerne benytter vanlig idrettsdrakt, som kan ligne på en fotballdrakt. Målvakten har beskyttelsesutstyr i form av fotbeskyttere, leggskinner, brystskjold, albuebeskyttere, hansker og ansiktsmaske.

Banen er 91,4 meter lang (100 yards) og 55 meter bred (60 yards), helst med kunstgress. Det kan også spilles på gress, grus eller asfalt. Den er ved en midtlinje delt i to halvdeler, som videre er delt på midten av 23 meters-linjer (22,9 meter fra kortlinjen). Målburene er 3,66 meter brede og 2,14 meter høye og plassert midt på kortlinjene. Foran hvert mål er et målområde dannet av to kvartsirkler med sentrum i målstolpene (radius 14,63 meter) og forbundet med en 3,66 meter lang rett linje foran mål. 5 meter utenfor målområdet er en stiplet linje.

Spillet

Spilletiden er to omganger à 35 minutter. Kampen ledes av to dommere, som er ansvarlige for hver sin banehalvdel. Hovedregler er at ballen kun kan spilles med den flate siden av køllen og at mål bare kan scores fra målområdet. Tidligere ble offside dømt som i fotball, men bare mot spillere som hadde passert motpartens 23 meters-linje. Offsideregelen er nå fjernet. For å hindre farlig spill er det blant annet forbudt å spille ballen med køllen hevet over skulderhøyde, å hekte motspillere med køllen eller å angripe køllene deres, samt å slå høye, harde baller (unntatt ved målskudd). For utespillere er det forbudt å sparke ballen eller å stoppe den med kroppen.

Regelbrudd

For regelbrudd dømmes frislag, straffeslag eller straffecorner, i tillegg kan spillere ilegges personlig straff i form av utvisning i 5 minutter eller for resten av kampen. Frislag dømmes både mot angrepsspillere og forsvarsspillere, straffeslag og straffecorner bare mot forsvarsspillere.

Frislag

Ved frislag må alle motspillere stå minst 5 meter fra ballen, det samme ved innslag etter at ballen har gått over sidelinjen.

Straffeslag

Straffeslag dømmes for tilsiktede regelbrudd inne i målområdet, samt når klare målsjanser ødelegges. Det tas fra et punkt 6,4 meter foran målburet.

Straffecorner

Straffecorner (kort hjørneslag) dømmes for tilsiktede regelbrudd innenfor egen 23 meters-linje og utenfor målområdet, samt for utilsiktede regelbrudd i målområdet som ikke hindrer en klar målsjanse. Den tas fra kortlinjen minst 10 meter fra nærmeste målstolpe.

Ingen angrepsspiller får gå inn i målområdet før straffecorneren er tatt, og før spilleren som mottar straffecorneren skyter mot mål, må han stoppe ballen. Høyst fem forsvarsspillere får stå inne i målburet og forsvare det (inkludert målvakt), de resterende må stå på motsatt banehalvdel.

Straffecorner dømmes også hvis man med hensikt spiller ballen over egen kortlinje. Skjer det utilsiktet, dømmes vanlig hjørneslag, som tas fra sidelinjen 5 meter fra nærmeste hjørneflagg. Spiller en angrepsspiller ballen over kortlinjen, dømmes det frislag for det forsvarende lag, som tas fra en sone inntil 15 meter foran kortlinjen. Ved tilfeldige spilleavbrudd settes ballen i spill ved at en spiller fra hvert lag står på hver sin side av ballen og dunker køllebladene mot hverandre før de slår (bully).

Innendørs landhockey

Innendørs spilles landhockey på en håndballbane mot håndballmål og med seks spillere per lag inkludert målvakt (pluss seks innbyttere). Vanlig spilletid 2 ganger 20 min. Ballen skal føres langs gulvet og bare slås ved skudd mot mål. Banen har lave vant langs sidelinjene.

Historikk

Moderne landhockey oppstod i Storbritannia rundt 1850, men lignende spill ble praktisert både i Kina, Egypt, Pakistan og Persia allerede for 4000 år siden. Idretten spredte seg først til britiske kolonier, og landhockey har vært en av de få idretter dominert av Den tredje verden. Både India og Pakistan regner landhockey som nasjonalsport, og disse to vant alle olympiske turneringer i perioden 1928–1968.

Landhockey ble tidlig et populært kvinnespill og er nå en av de mest utbredte lagidretter for kvinner.

Organisering og konkurranser

Det internasjonale forbundet, Fédération Internationale de Hockey (FIH), ble stiftet i 1924. Hovedsete i Lausanne i Sveits og 82 medlemsland (per 2020). Kvinnene hadde fra 1927 sin egen organisasjon, som 1982 ble sammenslått med FIH.

Landhockey var OL-idrett i 1908 og 1920 og er fast fra 1928, for kvinner fra 1980. VM er arrangert fra 1971 (kvinner 1974), EM fra 1970 (kvinner 1984). Også europacuper for klubblag.

I Norge ble landhockey introdusert av innvandrere fra Pakistan i 1970-årene, og Oslo Landhockey Klubb ble stiftet 1975. Idretten er organisert som en seksjon i Norges Bandyforbund fra 1986. Offisielt NM for menn fra 1989. Det er en populær idrett i Norge som også er populær ved studiesteder i de store byene i Norge, som Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg