Lacrosse. Fra kvinnefinalen mellom USA (hvit og marineblå drakt) og Australia (grønn drakt) i VM 1997. USA vant 3–2. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Lacrosse av Scan Foto/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Lacrosse, raskt og hardt ballspill mellom to lag på en bane med et målbur i hver ende, spilles med et balltre (crosse) som minner om en langskaftet racket. Det er høyst 1,83 m langt med et lite nett (bredde ca. 30 cm) i enden. Man bruker balltreet til å passe, fange og løpe med en liten gummiball (omkrets ca. 20 cm, vekt ca. 145 g). Spillets hensikt er å score flest mål ved å slynge ballen inn i motpartens målbur. Målburene er 1,83 × 1,83 m store og står ca. 14 m inne på banen, slik at spillet også kan foregå bak. De er omgitt av sirkler (radius 2,75 m), som angrepsspillere ikke kan trå på eller innenfor.

Lacrosse spilles i to varianter, for menn eller for kvinner. Menn benytter 10 spillere per lag inkludert målvakt, i tillegg mange innbyttere. De er beskyttet med hjelm, ansiktsgitter, hansker og albuebeskyttere, målvakten har også kroppsbeskyttelse. Banen er omtrent like stor som i fotball (100 × 55 m). Regelbrudd kan føre til kortvarige utvisninger, men etter fem personlige utvisninger er man ute for resten av kampen. Kroppstaklinger og hekting av motpartens balltre er tillatt. Spilletid 4 × 20 min. Kvinner benytter 12 spillere per lag og et kortere balltre, og det er forbudt med kroppskontakt. Spilletid 2 × 25 min. Lacrosse kan også spilles innendørs på ishockeybaner med 6 spillere per lag.

Lacrosse har sin opprinnelse blant nordamerikanske indianere. Alderen er ukjent, men ca. 1600 vet man at det ble spilt av irokesere i den nåværende staten New York. Spillet ble ofte brukt til å løse stammekonflikter eller som krigsforberedelse. Kampene kunne vare flere dager med flere hundre spillere og mange hundre meter mellom målene. 1839 stiftet franskmenn den første lacrosse-klubben i Montreal, og spillet ble raskt populært i Canada. Det spilles nå mye ved universiteter der og i USA, og har også vunnet innpass i Storbritannia og Australia. I Canada regnes lacrosse som landets eldste idrett og en nasjonalsport. Spillet var OL-idrett 1904 og 1908, samt demonstrasjonsidrett i OL 1928, 1932 og 1948. Et internasjonalt forbund for kvinnelacrosse ble stiftet 1972, for herrelacrosse 1974. VM for menn fra 1974, for kvinner fra 1982.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.