lacrosse

Lacrosse. Fra kvinnefinalen mellom USA (hvit og marineblå drakt) og Australia (grønn drakt) i VM 1997. USA vant 3–2. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Lacrosse, raskt og hardt ballspill mellom to lag på en bane med et målbur i hver ende, spilles med et balltre (crosse) som minner om en langskaftet racket. Det er høyst 1,83 m langt med et lite nett (bredde ca. 30 cm) i enden. Man bruker balltreet til å passe, fange og løpe med en liten gummiball (omkrets ca. 20 cm, vekt ca. 145 g). Spillets hensikt er å score flest mål ved å slynge ballen inn i motpartens målbur. Målburene er 1,83 × 1,83 m store og står ca. 14 m inne på banen, slik at spillet også kan foregå bak. De er omgitt av sirkler (radius 2,75 m), som angrepsspillere ikke kan trå på eller innenfor.

Faktaboks

uttale:
lakrˈås
etymologi:
av fransk ‘krumstav’

Lacrosse spilles i to varianter, for menn eller for kvinner. Menn benytter 10 spillere per lag inkludert målvakt, i tillegg mange innbyttere. De er beskyttet med hjelm, ansiktsgitter, hansker og albuebeskyttere, målvakten har også kroppsbeskyttelse. Banen er omtrent like stor som i fotball (100 × 55 m). Regelbrudd kan føre til kortvarige utvisninger, men etter fem personlige utvisninger er man ute for resten av kampen. Kroppstaklinger og hekting av motpartens balltre er tillatt. Spilletid 4 × 20 min. Kvinner benytter 12 spillere per lag og et kortere balltre, og det er forbudt med kroppskontakt. Spilletid 2 × 25 min. Lacrosse kan også spilles innendørs på ishockeybaner med 6 spillere per lag.

Historikk

Lacrosse har sin opprinnelse blant nordamerikanske indianere. Alderen er ukjent, men ca. 1600 vet man at det ble spilt av irokesere i den nåværende staten New York. Spillet ble ofte brukt til å løse stammekonflikter eller som krigsforberedelse. Kampene kunne vare flere dager med flere hundre spillere og mange hundre meter mellom målene. 1839 stiftet franskmenn den første lacrosse-klubben i Montreal, og spillet ble raskt populært i Canada. Det spilles nå mye ved universiteter der og i USA, og har også vunnet innpass i Storbritannia og Australia. I Canada regnes lacrosse som landets eldste idrett og en nasjonalsport. Spillet var OL-idrett 1904 og 1908, samt demonstrasjonsidrett i OL 1928, 1932 og 1948. Et internasjonalt forbund for kvinnelacrosse ble stiftet 1972, for herrelacrosse 1974. VM for menn fra 1974, for kvinner fra 1982.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg