squash (ballspill)

Squash. Tegning av en konkurransebane med den ene veggen tatt bort.

Av /Store norske leksikon ※.

Squash. Mosjonister i aksjon. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Squash er et innendørs ballspill med racket og gummiball. Det spilles på en bane omgitt av fire vegger som brukes aktivt i spillet. Ballen slås mot frontveggen slik at den spretter tilbake.

Faktaboks

Uttale
skwåʃ
Etymologi
engelsk, egentlig ‘klemme, presse’

Spuash spilles vanligvis som single (én mot én), men også double (to mot to) praktiseres. Squash er et raskt og kondisjonskrevende spill som egner seg godt til mosjonstrening.

Utstyr

Racketen er bygd som en kraftig badminton-racket. Lengden er høyst 68,6 centimeter, slagflaten er høyst 500 cm² og med største bredde 21,5 centimeter, mens vekten er høyst 255 gram.

Ballen er en hul gummiball med en vekt på 24 gram og en diameter på 4 centimeter. Den spretter dårlig før den får riktig temperatur, og det er derfor nødvendig med oppvarmingsspill før kampstart. Det produseres baller som går med ulik fart.

Spillerne kan benytte øyebeskyttere.

Bane

Banen har vanligvis et dekke av parkett og har lyse vegger av et materiale med hard og glatt overflate, ofte gjennomsiktige for at publikum skal få innsyn. Midt på bakveggen er en dør i plan med veggen.

Banen er 9,75 meter lang og 6,4 meter bred (doublebanen er 7,62 meter bred) og merket med 5 centimeter brede røde linjer. Den er delt på tvers av en kortlinje, og vinkelrett på denne går det en midtlinje bakover til bakveggen, slik at bakre del av gulvet er delt i to like store felt.

I hvert felt er det oppmerket en serveboks i hjørnet av kortlinjen og sideveggen. Frontveggen har en servelinje 1,83 meter over gulvet (inkludert linjen) og nederst en 48 centimeter høy plate som gir en spesiell lyd når ballen treffer. Rundt baneveggene løper en linje som er øvre begrensning for spilleområdet. Fri høyde over gulvet skal være minst 5,64 meter.

Spillet

En ballveksling starter med en serve direkte mot frontveggen over servelinjen. I en korrekt serve skal spilleren ha minst én fot i serveboksen, og ballen skal sprette tilbake og lande bak kortlinjen på motspillerens banehalvdel (unntatt ved volleymottak), eventuelt via en sidevegg. Motspilleren må returnere ballen mot frontveggen før den har sprettet to ganger i gulvet, og volleyslag er tillatt. Ballen kan slås i frontveggen via en eller flere andre vegger, men må ikke treffe gulvet før frontveggen, platen på frontveggen eller på eller over banebegrensningene på veggene. Spillerne returnerer deretter ballen annenhver gang. Hvis ballen treffer motspilleren, eller denne står i veien for spilleren, kan det dømmes omspill (let) eller poeng (score).

Slagvekslingen fortsetter til en av spillerne ikke klarer å returnere korrekt.

Poengberegning

Det scores poeng på alle server. Hvis serveren taper ballvekslingen, går serveretten over til motspilleren. Et game vinnes av den som først får 11 poeng, men spillet fortsetter eventuelt fra 10–10 til en vinner med minst to poengs margin, for eksempel 10–12, 13–15 eller 23–25. En kamp spilles best av tre eller fem games.

I double utdeles poeng i hver slagveksling, og et game går her til 15 poeng, eventuelt forlenget til 17 på stillingen 14–14.

Historikk

Squash oppsto rundt 1830 ved privatskolen Harrow i Storbritannia, hvor elevene fant på å bruke en mykere ball med dårligere sprett i det eldre spillet rackets. De første squash-banene ble konstruert ved skolen i 1864, og squash ble et offisielt spill, kalt squash rackets. Fra 1880-årene ble det spilt i USA og Canada, hvor man brukte en hardere ball og noe smalere bane. Denne spilleformen dominerte i amerikansk squash til rundt 1990.

De første separate squashforbundene ble stiftet i USA i 1907 og Canada i 1911, men i England først i 1928. Fra Storbritannia spredde squash seg til samveldelandene, og i blant annet Pakistan, Egypt og Australia er det blitt en stor idrett. Det internasjonale forbundet er World Squash Federation, som ble stiftet i i 1967 som International Squash Rackets Federation. Det har hovedsete i England og tilslutning fra rundt 150 land. Det åpne britiske mesterskapet ble innstiftet i 1922 for kvinner og i 1930 for menn, og dette ble regnet som uoffisielt VM til det første amatør-VM ble holdt i 1967. Dette ble senere avløst av åpent VM, første gang arrangert i 1976. Profesjonell squash er også organisert gjennom Professional Squash Association (PSA, menn) og Women's International Squash Players Association (WISPA, kvinner).

I Norge ble squash introdusert i 1950-årene, men fikk ingen stor utbredelse før mot midten av 1970-årene. Norges Squashforbund ble stiftet i 1978 og er medlem av Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité. Forbundet har cirka 3900 medlemmer (per 2018). NM har vært arrangert fra 1978, dessuten arrangeres et åpent NM og en lagserie. I tillegg spiller mange nordmenn squash på uorganisert basis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Kaspars Purgailis

Squash regler og praktisk tips - http://squashlife.no

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg