softball

Softball spilles med en liten, hard ball og klubbe.
Softball
Av .

Artikkelstart

Softball er et ballspill som spilles med balltre. Kamper spilles mellom to lag à 9 spillere, av begge kjønn, etter samme prinsipper som baseball. Forskjellen fra baseball er først og fremst at banen er mindre, at balltreet er kortere, at ballen er omtrent dobbelt så stor (men like hard), at man bruker underhåndskast, og at en kamp varer kun sju omganger. Softball spilles også i varianten slow pitch med 10 spillere per lag. Her må ballen kastes i en bue mot slagmannen og går langsommere enn vanlig softball (fast pitch).

Faktaboks

Uttale
sˈåftbå:l
Etymologi
engelsk ‘myk ball’

Historikk

Softball oppsto i USA i 1887 som en form for innendørs baseball, og fikk sin nåværende betegnelse og standardregler i 1920-årene. Det internasjonale forbundet, International Softball Federation, ble stiftet i 1952. VM har vært arrangert fra 1965, mens softball har vært olympisk idrett for kvinner fra 1996.

Softball er spilt i Norge fra midten av 1960-årene. Offisielt seriespill har vært arrangert for menn fra 1990, for kvinner fra 1993. Norske mestere kåres gjennom et sluttspill i serien. Norges Soft- og Baseball Forbund ble stiftet i 1991 og opptatt som utvalg i Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF) i 1994, særforbund fra 1999.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg