Pelota er et ballspill mellom to spillere eller lag med en liten, hard gummiball. Det ble utviklet fra det eldre spillet jeu de paume, og spilles i flere former: enten frem og tilbake over nett, eller mot en vegg som i squash.

Faktaboks

Uttale
pelˈota
Etymologi
spansk, av latin ‘ball’

Ballen kan, som opprinnelig, slås med hendene (hansker), men vanligvis spilles pelota med et slagredskap (racket, balltre) på baner med varierende størrelse, dekke og eventuelt antall vegger (1-3). Det er meget populært i de baskiske landskapene i Spania og Frankrike, senere ble det også utbredt i USA, Latin-Amerika og på Filippinene. Pelota var demonstrasjonsidrett under OL i 1924, 1968 og 1992.

Jai alai

Jai alai (baskisk for 'lystig folkefest') er amerikansk betegnelse på en meget hurtig spilleform, hvor en slags slynge festet til spillerens hånd (cesta, spansk for 'kurv') brukes som slagredskap. Spillet er av baskisk opprinnelse, pelota vasca (spansk for 'baskisk ballspill') eller cesta punta.

Banen har tre vegger og er vanligvis vel 50 meter lang, 12 meter bred og 12 meter høy. Frontveggen er av granitt, med bakvegg, sidevegg og gulv av betong. Den åpne siden er dekket av et nett og vender mot tilskuerplassene. Hele anlegget kalles en fronton. Spillerne slår etter tur ballen mot frontveggen og scorer poeng hvis motstanderen ikke klarer å returnere korrekt når ballen spretter tilbake. Slyngen er opptil 75 centimeter lang og tradisjonelt laget av kastanjetre innlagt med sammenvevd siv. Ballen er av hard gummi omviklet med nylontråd og to lag geiteskinn ytterst, med en diameter på cirka 5 cm og en vekt på 125 gram. Den kan oppnå en hastighet på over 300 km/t, og jai alai er verdens hurtigste ballspill. Tidligere forekom dødsfall hvis spillere fikk ballen i hodet; nå benytter man hjelm.

Jai alai kom til USA via Cuba like etter 1900 og er populært i blant annet Florida. VM har vært arrangert siden 1952. Jai alai spilles ofte profesjonelt i forbindelse med veddemål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg