Huldreich Zwingli

Huldreich Zwingli av Ukjent/KF-arkiv ※. Falt i det fri (Public domain)

Ulrich Zwingli, sveitsisk reformator. Zwingli studerte i Basel, Bern og Wien og ble innført i den humanistiske åndsretning. Han tok magistergrad i Basel i 1506, og ble samme år prest i Glarus. I 1515 ble han prest i valfartsbyen Einsiedeln. Han var bibelhumanist og reformkatolikk, inntil han som prest ved domkirken i Zürich fra 1518 ble påvirket av Martin Luther. I 1522 utgav han sitt første reformatoriske skrift, et forsvar for overtredelse av de katolske fasteforskriftene. Samme år inngikk han hemmelig ekteskap, og ble kirkelig viet i 1524.

I 1523 lot rådet i Zürich holde en disputas om reformasjonen, og da Zwingli gikk seierrik ut av den, ble klostrene opphevet og prestene påbudt å forkynne reformatorisk. I 1525 gjennomførte han med rådets støtte en ny gudstjenesteordning. Bilder i kirkene, altre, orgler og salmesang ble avskaffet. Gudstjenesten skulle bestå av skriftlesning, bønn og preken og fire ganger årlig altergang i meget enkle former. Zwingli måtte forsvare sin reformasjon på tre fronter: mot katolikkene, mot gjendøperne i Zürich og mot Luther, som ikke ville anerkjenne Zwingli på grunn av hans symbolske og spiritualiserende nattverdlære. En religionssamtale mellom Luther og Zwingli i Marburg i 1529 førte ikke til enighet.

Zwinglis hovedverk er Commentarius de vera et falsa religione (Kommentar om sann og falsk religion, 1525). Zwingli falt i et slag ved Kappel, der züricherne kjempet mot de romersk-katolske skogkantoner.

  • Gordon, Bruce: The Swiss Reformation, 2002
  • Pettegree, Andrew, red.: The Early Reformation in Europe, 1992, isbn 0-521-39768-5, Finn boken
  • Potter, George Richard, red.: Huldrych Zwingli, 1978, isbn 0-7131-6106-x, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

21. mars 2014 skrev Sverre Olav Lundal

Eg kjende ikkje att førenamnet, eg har alltid høyrt Ulrich, som eg ser blir mest brukt på nettet. Den reformerte kyrkja i Zürich brukar Huldrych. Mange namnevariantar ute og går.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.