Faktaboks

Wittenberg

Lutherstadt Wittenberg

Uttale

w’ittenberg

Wittenberg.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Wittenberg er en by i delstaten Sachsen-Anhalt øst i Tyskland, cirka 60 kilometer nordøst for Leipzig. Elven Elben renner gjennom byen. Wittenberg har 46 008 innbyggere (2018). Byen er særlig kjent for at reformasjonen startet der da Martin Luther slo opp sine 95 teser på døren til slottskirken i 1517.

Bybeskrivelse

Wittenberg har mange bygninger fra senmiddelalderen, blant annet slottet (1490–1495) og byhallen (1524–1540). I bykirken fra 1300 er Martin Luther, Philipp Melanchthon og Fredrik den vise gravlagt. Det huset Luther bodde i fra 1508 til 1546 er nå museum. Det samme er Melanchthonhaus. Augusteum (1564–1583), det tidligere universitetsbygget, er i dag presteseminar.

Flere av de historiske bygningene ble pusset opp for store summer i forkant av reformasjonsjubileet i 2017. En ny sentralbanestasjon, den andre såkalt klimavennlige togstasjonen i Tyskland, ble også bygget til jubileet.

Wittenberg er åsted for en rekke årlige feiringer og festivaler, deriblant markering av Luthers bryllup i juni, reformasjonsfest i oktober, samt renessansemusikkfestival.

Næringsliv

Handel, turisme og tjenesteytende næringer er de rådende næringene. Wittenberg var tidligere en viktig industriby, men denne aktiviteten har avtatt. Kjemisk industri og fremstilling av kunstgjødsel har fortsatt en viss betydning, først og fremst gjennom det store, børsnoterte selskapet SKW Stickstoffwerke Piesteritz.

Historie

Wittenberg ble by i 1293, og var residens for hertugene, senere kurfyrstene, av Sachsen-Wittenberg fra 1260 til 1422. I 1502 grunnla Fredrik den vise universitetet, som ble reformasjonens midtpunkt. Universitetet ble forent med universitetet i Hallei 1817, og bærer i dag navnet Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg. Byen var garnison for den prøyssiske armé fra 1820 til 1919.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg