Konstanz

Byen ligger i vakre omgivelser på et eid ved sørbredden av innsjøen Bodensee, der Rhinen løper.

Av .

Artikkelstart

Konstanz er en by i delstaten Baden-Württemberg sør i Tyskland, på grensen mot Sveits. Den har 84 900 innbyggere (2019).

Faktaboks

Uttale
kˈonstanz
Også kjent som
fr. Constance

Beskrivelse

Byen ligger i vakre omgivelser på et eid ved sørbredden av innsjøen Bodensee, der Rhinen løper. Øya Mainau, kjent for sitt slott med tilhørende park- og hageanlegg, sogner til Konstanz. Byen har mange gamle bygninger, blant annet flere velholdte middelalderbygg i gamlebyen. Blant de mest fremstående er Konzilsgebäude fra 1388 og det praktfulle rådhuset med fasade fra 1593 i venetiansk renessansestil. Den tidligere domkirken ble vigslet i 1089 og senere bygget om i ulike stilarter. Ved havnen er det reist et minnesmerke over grev Zeppelin, som ble født i byen.

Konstanz er sammenvokst med den sveitsiske byen Kreuzlingen.

Kultur og næringsliv

Byen har et rikt kulturliv med teater, lange kunsttradisjoner og en rekke museer, blant annet et stort akvarium tilknyttet den internasjonale kjeden Sea Life.

Universitetet fra 1966, høyskolen fra 1906 samt den gunstige beliggenheten for samferdsel legger grunnlaget for mye av byens næringsliv. Turisme, bioteknologi, farmasi og maskinproduksjon er de viktigste feltene.

Historie

Konstanz oppstod omkring et romersk fort fra 200-tallet evt., og stedet fikk navn etter keiser Constantius Chlorus. På 500-tallet ble byen bispesete (til 1827), i 1192 riksstad. Keiser Fredrik Barbarossa sluttet fred med det lombardiske byforbund i Konstanz i 1183. Byen utviklet seg til å bli en sentral handelsby.

Fra 1414 til 1418 var byen sete for Konstanz-konsilet, som skulle bilegge kirkelige stridigheter. Konstanz ble underlagt habsburgerne i 1548, og kom i 1805 til storhertugdømmet Baden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg