Faktaboks

Konstanz
fr. Constance
Uttale
kˈonstanz
Konstanz

Byen ligger i vakre omgivelser på et eid ved sørbredden av innsjøen Bodensee, der Rhinen løper.

Av .

Konstanz er en by i delstaten Baden-Württemberg sør i Tyskland, på grensen mot Sveits. Byen har 85 859 innbyggere (årsskiftet 2022/2023). Med et flateinnhold på 55,65 km2 gir det en befolkningstetthet på 1 543 innbyggere per kvadratkilometer.

Beskrivelse

Simon Waldherr
Mainau: Den idylliske øya i Bodensee med slott og park- og hageanlegg trekker ikke minst mange turister.

Byen ligger i vakre omgivelser på et eid ved sørbredden av innsjøen Bodensee, der Rhinen løper. Øya Mainau, kjent for sitt slott med tilhørende park- og hageanlegg, sogner til Konstanz. Byen har mange gamle byggverk, blant annet flere velholdte middelalderbygg i gamlebyen. Blant de mest fremstående er Konzilsgebäude fra 1388 og det praktfulle rådhuset med fasade fra 1593 i venetiansk renessansestil. Den tidligere domkirken ble vigslet i 1089 og senere bygget om i ulike stilarter. Ved havnen er det reist et minnesmerke over grev Zeppelin, som ble født i byen.

Konstanz utgjør sammen med den sveitsiske byen Kreuzlingen et sammenhengende byområde.

Kultur og næringsliv

Rathaus, Konstanz
Konstanz: Byens rådhus, med sin karakteristiske fasade fra 1593 i venetiansk renessansestil.

Byen har et rikt kulturliv med teater, lange kunsttradisjoner og en rekke museer, blant annet et stort akvarium tilknyttet den internasjonale kjeden Sea Life.

Universitetet fra 1966 (10 573 studenter i vintersemesteret 2023/2024), høyskolen for teknikk, økonomi og design med røtter tilbake til 1906 (Technikum Konstanz) samt den gunstige beliggenheten for samferdsel legger grunnlaget for mye av byens næringsliv. Turisme, bioteknologi, farmasi og maskinproduksjon er de viktigste feltene.

Historie

Konstanz oppstod omkring et romersk fort fra 200-tallet evt., og stedet fikk navn etter keiser Constantius Chlorus. På 500-tallet ble byen bispesete (til 1827), i 1192 riksstad. Keiser Fredrik Barbarossa sluttet fred med det lombardiske byforbund i Konstanz i 1183. Byen utviklet seg til å bli en sentral handelsby.

Fra 1414 til 1418 var byen sete for Konstanz-konsilet, som skulle bilegge kirkelige stridigheter. Konstanz ble underlagt habsburgerne i 1548, og kom i 1805 til storhertugdømmet Baden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg