Winterthur, by i Sveits, kanton Zürich, 20 km nordøst for kantonhovedstaden Zürich, 449 moh.; 100 900 innb. (2011), 142 400 inkl. forsteder (2012; agglomerasjonen Winterthur). Tradisjonelt har Winterthur vært en industriby dominert av verkstedindustri (særlig maskinindustri, produksjon av jernbanemateriell), kjemisk industri, produksjon av keramiske produkter og tekstilindustri. Det skjedde en omstrukturering og nedbygging av en vesentlig del av verkstedindustrien i 1990-årene, og i dag er byen først og fremst blitt et senter for høyteknologi (elektronisk industri, produksjonsteknologi, medisinsk teknologi, mv.). Sete i Europa for det amerikanske medisinalfirmaet Zimmer samt for en rekke firmaer i høyteknologibransjen. Viktig handels- og finanssenter med hovedkontorer for flere banker og forsikringsselskaper.

Bybeskrivelse. Winterthur har en liten, relativt kompakt gamleby som huser flere kunstmuseer av internasjonal rang, bl.a. kunstsamlingene tilhørende Stiftung Oskar Reinhart (1885-1965), en velstående forretningsmann fra Winterthur, ikke minst kjent som en av Europas viktigste kunstsamlere. Ellers merkes et fremstående fotomuseum, et interaktivt teknisk museum (Technorama) og et myntmuseum. Rådhus fra 1784 med moderne forretninger på bakkeplan og resten av bygget bevart i sin opprinnelige form; her er samlet flere muséer, bl.a. ett med malerier av flamske 1600-tallsmestere. Nytt rådhus i nyressanse fra 1869 tegnet av den kjente sveitsiske arkitekten Gottfried Semper. Byens hovedkirke, St. Laurentius, bygd 1264–1515, er i dag reformert kirke.

Winterthur er et vei- og jernbaneknutepunkt; byen har flyplass felles med Zürich (Kloten). Technikum er Sveits' betydeligste tekniske høyskole. Winterthur-området er i sterk utvikling, og agglomerasjonen Winterthur hadde i tjueårs-perioden 1992-2012 den sterkeste veksten blant Sveits' større byer.

Historie. Winterthur hadde en romersk bosetning på begynnelsen av vår tidsregning, Vitudurum, men det var ikke tale om noen egentlig bydannelse før kong Rudolf av Habsburg ga stedet bystatus i 1264. Sterk industriutvikling fra 1830-årene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.