Solveig Kringlebotn

Faktaboks

Solveig Kringlebotn

Solveig Kringelborn

Født
4. juni 1963, Drøbak
Solveig Kringlebotn er en av Norges internasjonalt kjente operasangere.
Solveig Kringlebotn
Av /Den Norske Opera & Ballett.
Solveig Kringelbotn som Eva i Richard Wagners Mestersangerne fra NürnbergThe Metropolitan Opera i New York
Solveig Kringlebotn i Mestersangerne
Av /The Metropolitan Opera.
Solveig Kringlebotn i rollen som Tatjana i Eugen OneginThe Metropolitan Opera
Solveig Kringlebotn i Eugen Onegin
The Metropolitan Opera.

Artikkelstart

Solveig Kringlebotn er en norsk sopran som har hatt en betydelig karriere på internasjonale operascener. Siden 2018 er hun professor i sang ved Barratt Due Musikkinstitutt.

Studier og debut

Kringlebotn tok sangundervisning hos Randi Helseth allerede fra hun var tolv år. Gjennom hele ungdomstiden sang hun i Ås Ungdomskor. Fra 1982 til 1984 studerte hun ved Norges musikkhøgskole med Kari Frisell som lærer. Fra 1985 til 1988 studerte hun ved Operahögskolan i Stockholm med Hjördis Schymberg. Etter fullført studium fortsatte hun å ta timer med David Harper i London.

Hun debuterte som Papagena i Mozarts Tryllefløyten Kungliga Teatern i 1987 mens hun fremdeles var student. I de påfølgende årene sang hun en rekke hovedroller i Stockholm og på Den Norske Opera, hvor hun fikk Kritikeprisen for Mimi i Giacomo Puccinis La Boheme i 1990. Det internasjonale gjennombruddet kom i 1991 ved en Proms-konsert i London, der hun fremførte Witold Lutoslawskis Chantefleurs et Chantefables som er tilegnet henne. To år senere debuterte hun som Fiordiligi i Wolfgang Amadeus Mozarts Cosi Fan Tutte under Salzburg-festspillene og innledet dermed sin internasjonale operakarriere.

Karriere

Etter hennes gjennombrudd ble hun regnet som en av Nordens fremste sopraner. Hun er kjent for en sterk formidlingsevne og tilstedeværelse på scenen, noe som blant annet skyldes sterkt fokus på bakgrunn for tekstinnhold og på musikalsk stil. Hun beveget seg etter hvert fra et lyrisk repertoar over til det lyrisk-dramatiske som Elsa i Lohengrin og Elisabeth i Richard Wagners Tannhäuser og tittelrollen i Katerina Ismailova av Dmitrij Sjostakovitsj.

Kringlebotn har medvirket ved blant annet Den Norske Opera, Festspillene i Salzburg, Wiener Staatsoper, Bolsjoj-teatret, Paris-operaen, Covent Garden og Metropolitan-operaen. Hun har gitt konserter i en rekke land og gjort flere plateinnspillinger. Kringlebotn var fast medlem av solistensemblet ved Nasjonaloperaen fra 2009 til 2013.

Etter avsluttet karriere på Nasjonaloperaen har Kringlebotn fortsatt tatt enkeltoppdrag og sang sin første Erwartung av Arnold Schönberg i nybygde La Philharmonie i Paris i 2016. Hun gjorde i 2018–2019 stor suksess i rollen som Carlotta i den første norske oppsetningen av musikalen Phantom of the Opera på Folketeateret i Oslo. Hun er også blitt en populær dommer og sangpedagog i opera i NRK-serien Stjernekamp.

Gjennom sin karriere har Kringlebotn lagt inn kunstneriske sidesprang. I 2005 dro hun på Norgesturné med musikere i forskjellige sjangre i regi av Rikskonsertene for å fornye romanse-sjangeren med elektronika, under tittelen Solveigs sanger. I 2014 skrev hun og fremførte sin egen forestilling Brent Kjærlighet om Edvard Griegs kvinner under Festspillene i Bergen.

Pedagogisk virksomhet

Etter avgangen ved Den Norske Opera & Ballett har Kringlebotn viet mer av sin tid til undervisning ved Barratt Due Musikkinstitutt, Grieg-akademiet ved Universitetet i Bergen og Operahøgskolen. Hun ble utnevnt til professor ved Barratt Due i 2018 og ved Operahøgskolen i 2019.

Større roller

Rolle Verk Komponist
Marie Wozzeck Alban Berg
Tittelrollen Rusalka Antonín Dvořák
Marguerite Faust Charles Gounod
Tittelrollen Jenůfa Leoš Janáček
Fiordiligi Cosi Fan Tutte Wolfgang Amadeus Mozart
Susanna og Grevinnen Figaros bryllup Wolfgang Amadeus Mozart
Pamina Tryllefløyten Wolfgang Amadeus Mozart
Donna Elvira Don Giovanni Wolfgang Amadeus Mozart
Vitellia Titus Wolfgang Amadeus Mozart
Ilia Idomeneo Wolfgang Amadeus Mozart
Antonia Hoffmanns eventyr Jaques Offenbach
Refka Adriana Mater Kaija Saariaho
Marenka Den solgte brud Bedřich Smetana
Tittelrollen Katerina Ismailova Dmitrij Sjostakovitsj
Tittelrollen Lady Macbeth fra Mtsensk Dmitrij Sjostakovitsj
Adele og Rosalinde Flaggermusen Johann Strauss den yngre
Marschalinnen Rosenkavaleren Richard Strauss
Grevinnen Capriccio Richard Strauss
Ariadne Ariadne auf Naxos Richard Strauss
Tatjana Eugen Onegin Pjotr Tsjajkovskij
Lisa Spar Dame Pjotr Tsjajkovskij
Elisabeth Tannhäuser Richard Wagner
Elsa Lohengrin Richard Wagner
Eva Mestersangerne fra Nürnberg Richard Wagner
Rezia Oberon Carl Maria von Weber

Større priser

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg