Solveig Kringlebotn

Faktaboks

Solveig Kringlebotn

Solveig Kringelborn

Født
4. juni 1963, Drøbak
I rollen som Tatjana i Eugen Onegin på The Metropolitan Opera.
Solveig Kringlebotn i Eugen Onegin The Metropolitan Opera. Gjengitt med tillatelse
Som Eva i Wagners Mestersangerne fra Nürnberg på The Metropolitan Opera i New York.
Solveig Kringlebotn i Mestersangerne av /The Metropolitan Opera. Gjengitt med tillatelse
Solveig Kringlebotn er en av Norges internasjonalt kjente operasangere.
Solveig Kringlebotn av /Den Norske Opera & Ballett. Gjengitt med tillatelse

Solveig Kringlebotn er en norsk sopran som har hatt en betydelig karriere på internasjonale operascener. Siden 2018 er hun professor i sang ved Barratt Due Musikkinstitutt.

Studier og debut

Solveig Kringlebotn tok sangundervisning hos Randi Helseth allerede fra hun var tolv år. Gjennom hele ungdomstiden sang hun i Ås Ungdomskor. Fra 1982 til 1984 studerte hun ved Norges musikkhøgskole, med Kari Frisell som lærer. Fra 1985 til 1988 studerte hun ved Operahögskolan i Stockholm med Hjördis Schymberg. Etter fullført studium fortsatte hun å ta timer med David Harper i London.

Hun debuterte som Papagena i Mozarts Tryllefløyten Kungliga Teatern i 1987, mens hun fremdeles var student. I de påfølgende år sang hun en rekke hovedroller i Stockholm og på Den Norske Opera, hvor hun fikk Kritikeprisen for Mimi i Puccinis La Boheme i 1990. Det internasjonale gjennombruddet kom i 1991 ved en Proms-konsert i London, der hun fremførte Witold Lutoslawskis Chantefleurs et Chantefables som er tilegnet henne. To år senere debuterte hun som Fiordiligi i Mozarts Cosi Fan Tutte under Salzburg-festspillene, og innledet dermed sin internasjonale operakarriere.

Karriere

Etter hennes gjennombrudd ble hun regnet som en av Nordens fremste sopraner. Hun er kjent for en sterk formidlingsevne og tilstedeværelse på scenen, noe som blant annet skyldes sterkt fokus på bakgrunn for tekstinnhold og på musikalsk stil. Hun beveget seg etter hvert fra et lyrisk repertoar over til det lyrisk-dramatiske som Elsa i Lohengrin og Elisabeth i Wagners Tannhäuser og tittelrollen i Katerina Ismailova av Sjostakovitsj.

Kringlebotn har medvirket ved blant annet Den Norske Opera, Festspillene i Salzburg, Wiener Staatsoper, Bolsjoj-teatret, Paris-operaen, Covent Garden og Metropolitan-operaen. Hun har gitt konserter i en rekke land og gjort flere plateinnspillinger. Solveig Kringlebotn var fast medlem av solistensemblet ved Nasjonaloperaen fra 2009 til 2013.

Etter avsluttet karriere på Nasjonaloperaen har Solveig Kringlebotn fortsatt tatt enkeltoppdrag, og sang sin første Erwartung av Schönberg i nybygde La Philharmonie i Paris i 2016. Hun gjorde i 2018-2019 stor suksess i rollen som Carlotta i den første norske oppsetningen av musikalen Phantom of the Opera på Folketeateret i Oslo. Hun er også blitt en populær dommer og sangpedagog i opera i NRK-serien Stjernekamp.

Gjennom sin karriere har Kringlebotn lagt inn kunstneriske sidesprang. I 2005 dro hun på Norgesturné med musikere i forskjellige sjangre i regi av Rikskonsertene, for å fornye romanse-sjangeren med elektronika, under tittelen Solveigs sanger. I 2014 skrev hun og fremførte sin egen forestilling Brent Kjærlighet om Edvard Griegs kvinner under Festspillene i Bergen.

Pedagogisk virksomhet

Etter avgangen ved Den Norske Opera & Ballett har Kringlebotn viet mer av sin tid til undervisning ved Barratt Due Musikkinstitutt, Grieg-akademiet ved Universitetet i Bergen og Operahøgskolen. Hun ble utnevnt til professor ved Barratt Due i 2018 og ved Operahøgskolen i 2019.

Større roller

 • Alban Berg: Marie (Wozzeck)
 • Antonin Dvorak: Tittelrollen i Rusalka
 • Charles Gounod: Marguerite (Faust)
 • Leos Janacek: Tittelrollen i Jenufa
 • Wolfgang Amadeus Mozart: Fiordiligi (Cosi Fan Tutte), Susanna og Grevinnen (Figaros bryllup), Pamina (Tryllefløyten), Donna Elvira (Don Giovanni), Vitellia (Titus), Ilia (Idomeneo)
 • Jaques Offenbach: Antonia (Hoffmanns eventyr)
 • Kaija Saariaho: Refka (Adriana Mater)
 • Bedrich Smetana: Marenka (Den solgte brud)
 • Dmitrij Sjostakovitsj: Tittelrollen i Katerina Ismailova og Lady Macbeth fra Mtsensk
 • Johann Strauss d.y.: Adele og Rosalinde (Flaggermusen)
 • Richard Strauss: Marschalinnen, (Rosenkavaleren), Grevinnen (Capriccio), Ariadne (Ariadne auf Naxos)
 • Pjotr Tsjajkovskij: Tatjana (Eugen Onegin), Lisa (Spar Dame)
 • Richard Wagner: Elisabeth (Tannhäuser), Elsa (Lohengrin), Eva i (Mestersangerne fra Nürnberg)
 • Carl Maria von Weber: Rezia (Oberon)

Større priser

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg