Bolsjoj-teatret

Bolsjoj-teatret. Orkestergraven og scenen under en operaoppførelse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Bolsjoj-teatret. En ballettscene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Bolsjoj-teatret er en opera- og ballettscene i Moskva som ble åpnet som Petrovskij-teatret i 1776. Den nåværende bygningen åpnet i 1825 og ble ombygd etter brann i 1856.

Faktaboks

Uttale
baljʃˈåj-
Etymologi

russisk, «Store teatret»

Bolsjoj-teatret har to scener, den største med en sceneåpning på 26 m og 2000 tilskuerplasser. Teatret har, i konkurranse med Kirov-teatret i St. Petersburg, et av Russlands og verdens ledende ballettensembler.

Bolsjoj-balletten vokste opprinnelig frem av danseundervisningen for barna på vaisenhuset (grunnlagt i 1783) i Moskva; i dag er den kjent for dansernes virtuose, klassiske teknikk. Ensemblet har ca. 300 dansere, og turnerer verden over. Kunstnerisk leder for balletten er Alexei Ratmansky (2004–). Bolsjoj-teatret i St. Petersburg huset den keiserlige ballett 1783–1860; den ble deretter overflyttet til Mariinskij-teatret.

Totalt har dagens Bolsjoj-teater nærmere 2500 mennesker i arbeid, hvorav 900 i det kunstneriske ensemblet som sangere, dansere, musikere, pantomimikere og korister.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg