Kungliga Operan, den svenske nasjonalscenen for opera og ballett, grunnlagt 1773 av Gustav 3, har hatt tilhold i nåværende hus fra 1898. Kungliga Operan kalles vanligvis bare Operan, på norsk gjerne «Stockholmsoperaen». Det offisielle navnet frem til 1997 var Kungliga Teatern. Operasjef fra 2010 er Birgitta Svendén. 

Operahuset i Stockholm er oppført etter tegninger av arkitekten Axel Anderberg og ble innviet 19. september 1898. Det er kjent for sin gode akustikk og er ellers overdådig utstyrt, ikke minst i den såkalte «Guldfoajén» med takmalerier av Carl Larsson

Operaens orkester er Kungliga Hovkapellet, som regner sin tradisjon tilbake til 1526 da Gustav 1 Vasa ansatte musikere ved hoffet. Hoffets musikere tjenestegjorde i operaen fra starten i 1773.

Operaen hadde opera- og ballettskole nesten helt fra etableringen, men disse er blitt utskilt og heter i dag Operahögskolan, som er en en del av Stockholms konstnärliga högskola, og Kungliga Svenska Balettskolan.

Operaen ble grunnlagt av Gustav 3 som Kongliga Svenska Operan, og holdt sin åpningsforestilling 18. januar 1773 i Bollhuset, en arena for ballspill som lå like ved Slottet i Stockholm. Denne bygningen var oppført i 1627 og hadde lenge vært i bruk som teater. Operaen holdt til her frem til 1782, da det første operahuset stod ferdig. Det var under en maskerade i dette huset i 1792 at Gustav 3 ble dødelig såret i et attentat.

Dette første huset gjorde tjeneste helt til 1892. Det ble da revet hvorpå det nåværende operahuset ble oppført på samme tomt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.