Richard Strauss

Richard Strauss (1864–1949) var en av 1900-tallets mest sentrale operakomponister. Rosenkavaleren er en av hans mest populære verk.

Richard Strauss
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk
Rosenkavaleren
Marita Sølberg (Marsjallinnen), Adrian Angelico (Ocatvian) og Mari Eriksmoen (Sophie) i Rosenkavaleren i 2019.
Rosenkavaleren
Av /Det Norske Opera & Ballett.

Rosenkavaleren er en opera i tre akter av Richard Strauss med libretto av Hugo von Hofmannsthal (1874–1929). Uroppførelsen fant sted i Hofoper i Dresden 26. januar 1911.

Faktaboks

Også kjent som

tysk Der Rosenkavalier

Rosenkavaleren er en av tidenes mest populære og mest fremførte tyske operaer. Årsaken er operaens overflod av vakre melodier og stilfulle eleganse. Handlingen finner sted i Wien på 1700-tallet i de første årene av Maria Theresias regjeringstid.

Roller

 • Fyrstinnen av Werdenberg, «die Feldmarschallin», sopran
 • Baron Ochs zu Lerchenau, bass
 • Octavian, kalt «Quin–Quin», en ung herre av fornem slekt, mezzo-sopran
 • Herr von Faninal, en nylig adlet rikmann, baryton
 • Sophie, hans datter, sopran
 • Jomfru Marianne Leitmetzerin, eldre selskapsdame, sopran
 • Valzacchi, en intrigant, tenor
 • Annina, hans følge, alt
 • En politisjef, bass
 • Marsjalinnens hovmester, tenor
 • En notar, bass
 • En vert, tenor
 • En sanger, tenor

Handling

Rosenkavaleren, 2007
Elizabeth Nordberg-Schultz som Sophie og Randi Stene som Octavian i Rosenkavaleren på Den Norske Opera i 2007
Rosenkavaleren, 2007
Av /Den Norske Opera & Ballett.

Første akt

Etter en øm og het elskovsnatt mellom marsjalinnen og Octavian, som bare er 17 år gammel, ankommer playboyen Baron Ochs, kusine til marsjalinnen. Ochs gjør tilnærmelser til marsjalinnens kammerjomfru og spør marsjalinnen om hun hadde rukket å få utnevnt noen rosenkavaler.

Rosenkavaleren skal overlevere den symbolske sølvrosen til Sophie, datteren til von Faninal, som Ochs har bestemt skal bli hans ektemake. Ochs ber også om at hun skal foreslå en advokat som kan utforme kontrakten som skal ordne det juridiske rundt medgiften. Dette ble imidlertid utsatt.

Marsjalinnen blir etter en stund sitte å tenke på sin unge elsker, Octavian. Hun begynner å bli redd for at Octavian kommer å finne seg en yngre kvinne. Marsjalinnen sender etter en stund en tjener til Octavian med sølvrosen.

Andre akt

I velkomsthallen hos Faninal. Faninal kjenner seg hedret over den oppmerksomhet som baron Ochs viser hans datter. Sophie og hennes selskapsdame, Marianne, venter på frieren, men når Octavian kommer for å overlevere sølvrosen blir han og Sophie ganske enkelt forelsket ved første øyekast; Sophie kan ikke utstå Ochs lengre. Når de unge blir alene forklarer de seg sin kjærlighet. Imidlertid blir de overrasket av baron Ochs’ spioner, Annina og Valzacchia. Da baron Ochs kommer informerer Octavian helt åpent Ochs om den nye situasjonen.

Sophie vegrer å gifte seg med baronen og truer Faninal med å sende henne i kloster. Octavian legger merke til at Annina og Valzacchia er irriterte over at Ochs har unnlatt å betale det de skulle for å spionere på Sophie og Octavian. Mens Ochs ligger på en sofa og nynner på en valsemelodi, får han plutselig en billett med et forslag til et møte mellom seg og faltmarsjalinnens kammerjomfru.

Tredje akt

I et privats vertshusrum har Ochs bestilt supé for sitt møte på to-mannshånd med faltmarsjalinnens kammerjomfru. Annina og Valzacchia har på sin side gått over til å hjelpe Octavian som har forkledd seg som kammerjomfruen. Når Ochs kommer og vil forsøke å gjøre sine tilnærmelser, holder han seg på flere armlengdes avstand fra den forkledde Octavian. Ochs blir utsatt fra en rekke påfunn og må til slutt påkalle politiet.

Da han forstår at han ganske enkelt dummer seg ut og blir til latter, overgår han til slutt å fornekte at han kjenner noe til hele saken – til og med at han ikke en gang kjenner Faninal. Faltmarsjalinnens avviser det hele som en spøk. Sophie er mismodig, men faltmarsjalinnen lykkes til slutt å få tak i Ochs og føre de unge sammen. Hun er naturligvis lei seg over å miste Octavian til Sophie, men har egentlig forstått at hun en gang ville måtte forlate ham til en yngre kvinne. Operaen avslutter med en stor trio for faltmarsjalinnen, Octavian og Sophie.

Berømte arier og tersett

Første akt

 • Di rigori armato il seno (italiensk arie), sangeren
 • Die Zeit im Grunde, Feltmarsjalinnen

Andre akt

 • Mir ist die Ehre wiederfahren (presentasjonen av sølvrosen), Sophie
 • Valsen for orkester

Tredje akt

 • Hab'mir's gelobt, ihn lieb zu haben, Feltmarsjalinnen, Sophie, Octavian.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg