Promenadekonsertene i London

Artikkelstart

Promenadekonsertene i London er en britisk musikkfestival som arrangeres årlig i London fra midten av juli til midten av september. Festivalen ble grunnlagt i 1895 av Robert Newton og Henry Wood. Den går over åtte uker og innbefatter mer enn hundre orkester- og kammerkonserter.

Faktaboks

Også kjent som
The Henry Wood Promenade Concerts

Over sytti av konsertene finner sted i Royal Albert Hall, dessuten benyttes Cadogan Hall. Arrangør er BBC og BBC Symfoniorkester er hovedorkester for festivalen. Avslutningskonserten i Royal Albert Hall («Last Night of the Proms») er blitt et fenomen i seg selv, en fjernsynsoverført festkveld med et delvis fast repertoar, et folkelig og patriotisk publikum og innslag av allsang.

Navnet

Etter Henry Woods død i 1944 fikk festivalen det offisielle navnet The Henry Wood Promenade Concerts, men i dagligtale kalles den vanligvis bare «BBC Proms» eller «The Proms».

Navnet viser til en britisk tradisjon med hagekonserter hvor publikum kunne promenere mens musikerne spilte. Festivalen har bevart et islett av det uformelle og det folkelige. Billettprisene er lave.

Historikk

Den første promenadekonserten ble arrangert 10. august 1895 av impresarioen Robert Newman og ledet av dirigenten Henry Wood, med Queen's Hall som arena. Denne første konserten åpnet med ouverturen til Rienzi av Richard Wagner.

BBC ble arrangør i 1927, og da BBC Symfoniorkester ble etablert i 1930, ble dette tildelt rollen som festivalorkester.

Etter at Queen's Hall ble ødelagt ved bombing i 1941, flyttet Promenadekonsertene til Royal Albert Hall. Adrian Boult ledet mange av konsertene i denne tiden.

I 1947 ble Malcolm Sargent hoveddirigent. Han var en karismatisk og populær dirigent for konsertene frem til sin død i 1967. Konsertene var lenge i hovedsak ledet av en og samme dirigent. Men i Sargents tid, fra 1963, begynte man å invitere utenlandske dirigenter.

Fra 1966 har utenlandske orkestre gjestet konsertene. Det første var Moskva Radiosymfoniorkester. Oslo-Filharmonien deltok første gang i 1987 og Bergen Filharmoniske Orkester første gang i 2007.

I dag har Promenadekonsertene alltid en lang rekke gjestende dirigenter og orkestre med. Inkludert i programmet er gjerne verker av komponister som har et rundt jubileum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg