Flaggermusen

Den gylne statuen er en del av Strauss-monumentet i Wien. Monumentet er laget av Edmund von Hellmer og ble avduket i 1921.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Flaggermusen er en operette i tre akter av Johann Strauss den yngre med libretto av Carl Haffner og Richard Genée etter Henri Meilhacs og Ludovic Halévys komedie Le Réveillon. Uroppførelsen fant sted på Theater an der Wien i Wien 5. april 1874.

Faktaboks

Også kjent som
ty. Die Fledermaus

Roller

 • Gabriel von Eisenstein, tenor
 • Rosalinde, hans kone, sopran
 • Alfred, sanglærer, tenor
 • Adèle, kammerpike hos Rosalinde, sopran
 • Advokat Blind, tenor
 • Dr. Falke, baryton
 • Prins Orlofsky, mezzosopran («bukserolle»)
 • Frank, fengselsdirektør, bass

Handling

Handlingen foregår blant adelen i Østerrike-Ungarn.

Første akt

Handlingen i første akt foregår hjemme hos Gabriel von Eisenstein i Wien.

Utenfor hører vi Alfred synge en serenade for Eisensteins kone, Rosalinde. Hennes kammerpike, Adèle, håper å kunne gå på ball hos Prins Orlofsky samme kveld, men Rosalinde nekter henne å gå fordi hennes mann er dømt til fem dagers fengsel for å ha forulempet en politimann, og at han skal begynne å avtjene straffen allerede samme dag. Alfred kommer innom som snarest og sier til Rosalinde at han kommer tilbake senere, når han regner med at hennes mann har gått.

Når Eisenstein kommer, kommer samtidig hans gamle venn doktor Falke inn. Han klarer å overtale Eisenstein til å bli med ham på Orlofskys ball i stedet for å begi seg til fengslet. Eisenstein blir i fyr og flamme og går for å skifte. Til Rosalindes store forbauselse kommer han tilbake i kjole og hvitt – man må sørge for å imponere sine medfanger, sier Eisenstein. Etter at Eisenstein har gått, kommer Alfred til den avtalte supeen med Rosalinde. Midt under deres tête-à-tête kommer fengselsdirektøren Frank for å hente Eisenstein og føre ham til fengslet. I stedet tar han med seg den uheldige og ulykkelige Alfred. Han må imidlertid gjøre gode miner til slett spill og gi seg ut for Eisenstein for å unngå å kompromittere Rosalinde.

Andre akt

Handlingen i andre akt foregår på festen hos prins Orlofsky.

På festen utgir Eisenstein seg for å være Marki de Renard. Han viser stor overraskelse når han møter en kvinne meget lik Adèle, Rosalindes kammerpike. Hun nekter blankt for at det er tilfellet. Eisenstein kjenner derimot ikke igjen sin kone, Rosalinde. Hun har kommet til ballet forkledd som den ungarske grevinnen Olga. Eisenstein kurtiserer henne intenst. Hun lykkes med å frata Eisenstein hans lommeur; hun vil ha det som bevis senere.

For å bevise sin nasjonalitet synger hun en ildfull csárdás. Alle forenes i en drikkevise. Til slutt hjelper Eisenstein og Frank hverandre til fengslet – begge er påfallende beruset.

Tredje akt

Handlingen i tredje akt foregår i fengslet.

Til den berusede fangevokteren Froschs store irritasjon slutter ikke Alfred å synge. Inn kommer Adèle, som er helt overbevist om at Frank kan hjelpe henne med en karriere på scenen. Eisenstein og Frank forsøker å finne ut av mysteriet med den syngende fangen. Til slutt kommer også Rosalinde. Hun forsøker å redde sin kjære Alfred. Begge blir kryssforhørt av Eisenstein som nå opptrer som advokat. Han avslører hvem han er, når Falke kommer og innrømmer at han har spilt dem alle et puss.

Alle er til slutt enige om at skylden for det hele må legges på champagnen, og operetten slutter med en jublende hyllest til denne drikken.

Berømte sangnummer

Første akt

 • So muss ich bleiben (Rosalinde, Eisenstein, Adèle)
 • Trinke, Liebchen, trinke schnell (Alfred)

Andre akt

 • Chacun à son goût (Orlofsky)
 • Mein Herr Marquis (Adèle)
 • Dieser Anstand, so manierlich (Rosalinde og Eisenstein)
 • Klänge der Heimat (Rosalinde)

Tredje akt

 • Champagner hat’ verschuldet (Rosalinde og hele ensemblet)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg