Kari Frisell

Faktaboks

Kari Frisell
Kari Kirsten Frisell
Uttale
frisˈell
Født
20. august 1922, Oslo
Kari Frisell var den første sanger som ble ansatt på Den Norske Opera i 1958.
Kari Frisell
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Kari Frisell er en norsk sanger (sopran) og sangpedagog, som var blant de først ansatte sangerne ved Den Norske Opera.

Utdannelse og karriere

Frisell studerte med Mimi Hvid i Oslo, Ernst Tempele i Wien og Florence Barbour i New York. Hun hadde sin debutkonsert i Oslo i 1946 og scenedebuterte samme år som Michaela i Carmen (Georges Bizet) i Bergen. Samme år medvirket hun også i filmen Vi vil leve, som omhandlet to jenter som hjalp en helt over til Sverige under andre verdenskrig.

Hun fikk en rekke roller i Bergen i årene som fulgte. Da Kirsten Flagstad engasjerte henne i den aller første faste sangerstillingen ved Den Norske Opera i 1958, hadde hun spilt rollen som Mimi i La Bohème (Giacomo Puccini) over 500 ganger. Hun var ansatt der frem til 1971. Hun medvirket også i oppførelser i USA og Europa, blant annet ved Det Kongelige Teater i København, Den Jydske Opera i Århus og Göteborgsoperan.

Frisett la også stor vekt på å synge romanser og var på en rekke turnéer i inn og utland, blant andre med pianistene Robert Levin og Kjell Bækkelund.

Frisell har også vært aktiv som sangpedagog: fra 1970 lektor ved Musikkonservatoriet i Oslo og fra 1973 til 1988 som førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole.

Viktige roller

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg