Faktaboks

Kari Frisell
Kari Kirsten Frisell Njerve
Uttale
frisˈell
Født
20. august 1922, Oslo
Død
3. juni 2022, Oslo
Kari Frisell
Kari Frisell var den første sanger som ble ansatt på Den Norske Opera i 1958.
Kari Frisell
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Kari Frisell var en norsk sanger (sopran) og sangpedagog, som var blant de først ansatte sangerne ved Den Norske Opera.

Utdannelse og karriere

Frisell studerte med Mimi Hvid i Oslo, Ernst Tempele i Wien og Florence Barbour i New York. Hun hadde sin debutkonsert i Oslo i 1946 og scenedebuterte samme år som Michaela i Carmen (Georges Bizet) i Bergen. Samme år medvirket hun også i filmen Vi vil leve, som omhandlet to jenter som hjalp en helt over til Sverige under andre verdenskrig.

Hun fikk en rekke roller i Bergen i årene som fulgte. Da Kirsten Flagstad engasjerte henne i den aller første faste sangerstillingen ved Den Norske Opera i 1958, hadde hun spilt rollen som Mimi i La Bohème (Giacomo Puccini) over 500 ganger. Hun var ansatt der frem til 1971. Hun medvirket også i oppførelser i USA og Europa, blant annet ved Det Kongelige Teater i København, Den Jydske Opera i Århus og Göteborgsoperan.

Frisell la stor vekt på å synge romanser og var på en rekke turnéer i inn og utland, blant andre med pianistene Robert Levin og Kjell Bækkelund.

Frisell var også aktiv som sangpedagog: fra 1970 lektor ved Musikkonservatoriet i Oslo og fra 1973 til 1988 som førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole.

Viktige roller

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg